Cékla alma zeller saláta

A cékla alma zeller saláta szinte egész évben készíthető, mert ezeket az alapanyagokat nem sokat kell nélkülöznünk az év során. Ráadásul nagyon egészséges és egyszerűen, gyorsan elkészíthető. Számos módon variálható, bármely más zöldséggel, gyümölccsel kiegészíthető, gazdagítható. Ráadásul önmagában a cékla, alma és zeller is nagyon egészséges, rendszeres fogyasztásukkal sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. Hiszen számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaznak. Mivel pedig a kalória tartalmuk sem magas, ezért ez a saláta remek kiegészítője lehet a fogyókúrás étrendnek is. Az őszi-téli szezonban immunerősítésre is kiváló választás.

Cékla alma zeller saláta recept

Hozzávalók:

  • 1 közepes cékla (kb. 20 dkg)
  • 1 nagyobb alma
  • 2-3 db szárzeller
  • 1 kis pohár natúr joghurt
  • 1 evőkanál frissen facsart citrom leve
  • 2 evőkanál majonéz
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint (elhagyható)
  • méz – ízlés szerint (elhagyható)

A joghurtos cékla alma zeller saláta elkészítési lépései:

  1. Először melegítsük elő a sütő 190 fokra.
  2. Majd a céklát mossuk meg és csomagoljuk alufóliába.
  3. Tegyük tepsire és süssük a sütőben 40-45 percen keresztül. (érdemes 40 perc körül kicsit megszurkálni villával, hogy megpuhult-e.)
  4. Közben az almát és a szárzellert is mossuk meg, majd kockázzuk össze őket nagyjából 1 cm-es darabokra.
  5. Közben egy nagyobb tálban keverjük össze a joghurtot a majonézzel (akár ízlés szerint mustárt is adhatunk hozzá), adjuk hozzá a citromlevet és sózzuk ízlés szerint.
  6. Alaposan keverjük össze, kevés frissen őrölt borssal még pikánsabbá tehető (de aki szereti a csípős ízeket, chilit is keverhet bele).
  7. Ha a cékla elkészült hagyjuk kihűlni és hámozzuk meg, szintén kockázzuk össze.
  8. Adjuk hozzá a kockára vágott zöldségeket és az almát, majd óvatosan összekeverjük és kevés időre hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.
  9. Még utólag tovább fűszerezhető ízlés szerint. 

Ha nem kapunk szárzellert gumót is használhatunk. Akár nyersen – gyufaszál vékonyra vágva – vagy megpárolva is. Kiváló körete lehet húsféléknek, fasírtoknak, sajtoknak, halaknak egyaránt, de önmagában is remek választás. Jó étvágyat hozzá!

Almás céklasaláta:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Zeller

Vissza a kategória cikkeihez