Tartalomjegyzék
A cékla alma zeller turmix egy rendkívüli vitaminbomba, melyben az alma, zeller és a cékla önmagában is jótékony hatásai összeadódnak. Ősszel mind be is raktározható, így a téli immunerősítést is megoldhatjuk általa.
Alma: Az alma tartalmaz A-vitamint, és B-komplex vitaminokat. C-vitamin tartalma jóval csekélyebb, mint az egyéb citrusféléké (citrom, narancs), mégis a benne megtalálható ásványi anyagoknak és magas rost tartalmának köszönhetően nagyon jó hatással van az emésztésre. Az ásványi anyagai a kálium, a kalcium, a cink, a fluor, a jód, a szelén együttesen szükségesek az ellenálló immunrendszer kialakulásához, egészségünk megőrzéséhez. Ezek főleg az almahéja körül találhatóak, ezért mindenképpen javasolt a héj fogyasztása is.
Cékla: A cékla szintén kiváló vitamin- ás ásványi anyag forrás. Hiszen megtalálható benne kálium-, kalcium-, vas-, szilícium- és magnéziumforrás, de tartalmaz rezet, cinket, mangánt, ként, jódot, kobaltot, krómot, nikkelt, B1-, B2-, B6- és C-vitamint, folsavat, niacint és biotint is. Ezen kívül tartalmaz folsavat is, ami jól hat a hormonokra. A rengeteg kálium jót tesz a testnek, főként az izomzatnak, és akkor fejti ki legjobban a vitaminban bővelkedő szerepét, ha a levét fogyasztjuk. Mivel furcsán föld íze van leginkább más zöldség, gyümölcs (körte, banán, uborka, avokádó) párosításával érdemes kipróbálni, a manapság népszerű smoothie-knak is gyakori alapanyaga.
Zeller: A zeller is igazán egészséges zöldsége, mely számos betegség esetén használható. Reumaellenes, antiszeptikus, vértisztító, vizelethajtó, köptető hatásai ismertek elsősorban. De segíti a váladékok elvezetését is. Különleges tulajdonsága, hogy segít a hormonháztartás egyensúlyának megtartásában. Ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag, de magas a rost tartalma is.
Cékla alma zeller turmix
Hozzávalók:
- 1 közepes cékla
- egy nagyobb alma
- 1 sárgarépa
- kisebb szárzeller
- pár csepp citrom
- 1 dl víz
Cékla alma zeller turmix elkészítése
1. A hozzávalókat meg kell tisztítani és feldarabolni.
2. Gyümölcs centrifugába vagy turmixba kell tenni és a vízzel meg a citrom levével összekeverni. A gyümölcs centrifugában a vitamindús rostok nem kerülnek bele az ízletes italba, ezért szerencsésebb turmixban készíteni.
A sárgarépa igazán különlegessé varázsolja az ízét. Bármilyen egyéb zöldséggel, gyümölccsel gazdagítható, helyettesíthető. Fogyasztásával sokat tehetünk az egészésünk megőrzéséért és a jobb közérzetért egyaránt.
Zellerszár turmix:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Zeller
Vissza a kategória cikkehez