Főtt zeller

A főtt zeller az egyik legismertebb elkészítési módja ennek az egészséges zöldségnek. Bár jellemzően nem önmagában főzzük, hanem egyéb zöldségekkel együtt vagy egyszerűen levesek ízesítőjeként. Sokan nem is fogyasszák szívesen, hanem kiveszik a megfőtt zöldséget a megízesített ételből. Pedig a zeller nagyon egészséges. Számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot, rostot tartalmaz. Rendszeres fogyasztása jótékonyan hat, sokat tehetünk vele az egészségünk megőrzéséért. Bár az íze markáns, karakteres, de a fűszerezésével igazán különleges ízhatású ételeket készíthetünk. Érdemes bátran kísérletezni.

Főtt zeller

Nem baj, ha tudjuk, ahhoz, hogy minél több hasznos vitamin megmaradjon benne érdemesebb kíméletesen párolni, mint főzni. A zöldségek főzéséről általánosságban is elmondható, hogy inkább a roppanós, mint a teljesen szétfőtt állag a megfelelő, illetve sokkal több vitamin tud megmaradni benne.

A zeller főzése során is jobb, ha lassú tűzön és nem túl puhára főzzük. Az omlós, de nem széteső állag elérése a cél. Számos zelleres étel alapanyaga lehet.

Zeller főzése lépésről – lépésre:

  1. Először a zellert pucoljuk és mossuk meg.
  2. Kockázzuk össze – vagy vagdossuk a kívánt formára, méretre, – attól függően, hogy mihez készítjük.
  3. Tegyünk egy edénybe, majd engedjük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi.
  4. Adjunk hozzá kevés sót és tegyük fel közepes lángon főni.
  5. A víz forrását követően 8-10 perc alatt készre főzzük.
  6. Leszűrjük és a további felhasználásnak megfelelően dolgozunk vele.

Ezzel az eljárással bármilyen zöldséget párolhatunk.

Segítségképp néhány zöldség főzési ideje:

Érdemes inkább kíméletesen párolni, mint főzni a zöldségeket, hiszen úgy maradnak meg benne jobban a hasznos vitaminok, ásványi anyagok.

Így blansírozz zöldségeket:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Zeller

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom