Tartalomjegyzék
A grillezett zeller többféleképpen is készíthető. Nagyon egyszerűen, gyorsan asztalra kerülő fogás. Készülhet sütőben, serpenyőben vagy a kerti grillezőn egyaránt. Ízesíthetjük számos módon, hiszen a zeller fűszerezése adja meg az ízét igazán. Ugyanis ennek a zöldségnek önmagában nagyon markáns, karakteres íze van, ami miatt sokan nem is szeretik. Pedig a különböző ételeknek megfelelően ízesítve remek fogások készíthetők belőle. Érdemes ezekkel kísérletezni. Ha mártogatóst is készítünk a zeller mellé, akkor elég azt fűszerezni. Ilyenkor a zöldséget a sózáson, borsozáson kívül nem szükséges tovább fűszerezni. Figyeljünk a zeller vásárlása során arra, hogy friss, ropogós zöldséget vegyünk. A rágós, szottyadt zöldséget nem tudjuk jól elkészíteni.
Egyszerű grillezett zeller receptje
Hozzávalók:
- 1 közepes zeller
- 2 evőkanál olaj – olíva vagy bármilyen más
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- kakukkfű – ízlés szerint
- fokhagymapor – ízlés szerint
Előkészítés:
A megpucolt, zellert 1 cm-es karikákra kell vágni és annyi vízben, amennyi éppen ellepi kevés sóval kicsit elő kell főzni, párolni. Majd hagyjuk, hogy teljesen kihűljön. Csak kicsit puhítsuk meg, nehogy szétessen a grillen.
A grillezett zeller elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a grillt készítsük elő, hogy mire a zöldség elkészül, már lehessen is sütni.
- Az olajat keverjük össze az ízlés szerinti fűszerekkel. Sózni csak akkor sózzuk, ha elkészült.
- Majd a teljesen kihűlt zeller szeleteket kenjük meg a fűszeres olajjal és tegyük a grillre (vagy serpenyőbe).
- 6-8 percig érdemes mindkét oldalukat sütni.
Kiváló körete húsételeknek, halaknak, sajtoknak. De készíthetjük egyéb zöldségekkel – paprika, padlizsán, cukkini, spárga – grillezve. Akár önálló fogásként is megállja a helyét. Készíthetünk hozzá mártogatóst, de friss fokhagymás bagettel is nagyon finom. Serpenyőben, sütőben vagy konyhai grillen is. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Zeller
Vissza a kategória cikkeihez