Halványító zeller

A halványító zeller már évezredekkel ezelőtt is ismert volt, hiszen már az ókori görögök, rómaiak és egyiptomiak is fogyasztották. Hívják szárzellernek, halványított, angol-, de rúdzellernek is. Európa különböző országaiban már régóta is elterjedt és kedvelt zöldségnövény. Azonban hazánkban csak az utóbbi időkben ismerkedünk vele. Itthon elsősorban a tavaszi méregtelenítő és fogyókúrás időszakban keresett. Nem véletlenül. Hiszen rendkívül egészséges zöldség, melynek szinte nincs kalória tartalma. Ugyanis 10 dkg csupán 16 kalória. Ráadásul számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot tartalmaz. Többek között megtalálható benne a nátrium, kalcium, foszfor, kálium, vas, magnézium és nyomelemek is. Magas rost tartalma segíti az emésztést és teltség érzetet is biztosít.

A halványító zeller jellemzői

A halványító zeller is az ernyősvirágúak családjába tartozó, kétéves, lágyszárú növény. A hagyományos gumós változattal szemben, ezt a fajtát mélyebbre vetik a szokásosnál. (Vagy folyamatosan takarják földdel.) A gumós zellerrel ellentétben csak kicsi gumót fejleszt. Mivel pedig a zellerszárat fokozatosan földdel takarják be, így kevesebb fény éri. Emiatt a színe is világosabb, halványabb. De nemcsak ebben, az ízében is eltér a gumós változattól, ugyanis sokkal lágyabb, kevésbé karakteres ízű.

Levélzete tőrózsát képez. Levélnyele – mely 40-50 cm hosszú is lehet – jellegzetesen széles és húsos. Halványzöld virágait – melyek ernyős virágzatok – májusban hozza.  A vetést követő 2-4 hét után kel ki. A palánták hidegre érzékenyek.

Kevésbé fényigényes, mint a gumós, ugyanis árnyékban is jól fejlődik. Közepes hőigényű, vízigényes növény. Nemcsak a csírázásához, de a fejlődéséhez is sok vizet igényel. Azonban a pangó vizet nem kedveli. Érdemes palántaként előnevelni. A meleg fekvésű, laza szerkezetű talajban fejlődik igazán jól.

Társnövényei az uborka és a karfiol is, de ott nem terem újra, ahová egyszer már ültettük. Érdekessége, hogy rokonságban áll az alábbi fűszerekkel is: ánizs, édeskömény, kapor, petrezselyem

A szárzeller felhasználása

A szárzeller a saláták, turmixok kedvelt alapanyaga. Elsősorban nyersen kerül feldolgozásra. A belső szárak zsengék, ezeket, ha levágtuk már használhatjuk is fel. Azonban a külső szárakat érdemes megtisztítani a szálkáktól, – akár egy késsel, zöldségpucolóval lehámozni – mint a zöldbab esetében. Akár önmagában nyersen is fogyasztható bármilyen mártogatóssal. De megtölthetők a szárak tojáskrémmel, körözöttel, túrókrémmel vagy bármilyen húsos, sajttal kevert maradék zöldségekkel. Számos módon felhasználható, variálható egyre kedveltebb konyhai zöldségféle.

Ráadásul nemcsak nyersen, de sütve és párolva is felhasználható különböző ételek alapanyagaként. Készíthetünk belőle zellerkrémlevest is, ugyanis a gumós zeller mellett szárzeller is lehet az alapja. De akár palacsintatésztába mártva és úgy kisütve is ízletes ropogtatnivalót egyaránt készíthetünk belőle.

Ez a fajta nem kapható egész évben, de akár le is fagyasztható.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Zeller

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom