Tartalomjegyzék
A joghurtos zellersaláta nagyon egészséges és könnyen, gyorsan elkészíthető. Számos módon variálható, bármely más zöldséggel, gyümölccsel kiegészíthető, gazdagítható. Mivel pedig a zeller szinte egész évben elérhető, így nemcsak a szezonban készíthető. Ráadásul a zeller számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és rostot is tartalmaz. Így rendszeres fogyasztása jótékony hatással bír. A kalória tartalma sem magas, emiatt remek kiegészítője lehet diétás étrendeknek egyaránt.
Egyszerű joghurtos zellersaláta
Hozzávalók:
- 1 kisebb zeller gumó
- 2-3 db szárzeller
- 3-4 levél medvehagyma (vagy póréhagyma, vagy újhagyma)
- fél citrom frissen facsart leve
- 2 evőkanál mustár (vagy ízlés szerint)
- 2 evőkanál majonéz
- 1 nagyobb pohár natúr joghurt (vagy 2 kisebb)
- 2 db főtt tojás (elhagyható)
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
A joghurtos zellersaláta elkészítése lépésről – lépésre.
- Először a két tojást keményre főzzük, majd kihűtjük. (Egy lábasba kell tenni a tojásokat annyi hideg vízbe, amennyi éppen ellepi, kevés sót adva hozzá feltesszük a tűzhelyre főni. A forrástól számított 10 percig kell főzni, majd hideg vízbe szedve hagyni, hogy kihűljön).
- Közben a zeller gumót meghámozzuk, alaposan megmossuk, majd gyufaszál vékonyságúra vágjuk, vagy nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük.
- A szárzellert is alaposan megmossuk, vékony karikákra vágjuk (vagy szintén lereszeljük).
- A medvehagymát megmossuk, papírtörlőn megszárítjuk és apróra vagdossuk.
- Majd a kihűtött tojásokat megpucoljuk és tojásszeletelőn (mindkét irányba felvágva) apró kockákra vágjuk.
- Egy nagyobb tálba öntjük a joghurtot, hozzáadjuk a mustárt, majonézt, a frissen facsart citrom levét és sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
- Összekeverjük és hozzáadjuk a reszelt vagy apróra vágott zellereket, végül a kockára vágott tojásokat is.
- Óvatosan összekeverjük és kevés időre hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.
- Még utólag tovább fűszerezhető ízlés szerint.
Ez egy rendkívül finom, egészséges saláta, mely önmagában, vagy akár főételek, húsok mellé is kiváló kiegészítő. Jó étvágyat hozzá!
Zellersaláta 2 percben:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Zeller
Vissza a kategória cikkeihez