Metélőzeller

A metélőzeller az ernyősvirágúak családjába tartozó kétéves növény, akárcsak a zeller és a szárzeller. A gumós zellerrel ellentétben azonban nincs gumója, ugyanis a száráért, leveléért termesztik. Melyet elsősorban ételek ízesítésére használnak.  Levélzete erőteljesebb és zöldebb, mint a szárzellernek. Egész Európában ismert és kedvelt, széleskörben felhasznált konyhakerti növény, hazánkban azonban még csak az utóbbi években ismerkedünk vele. Vitaminokban, ásványi anyagokban és illóolajokban is igen gazdag. Kiválóan beilleszthető bármilyen étrendbe.

Metélőzeller jellemzői

Az ernyősvirágúak családjába tartozó kétéves, konyhakerti növény. Kifejlett magassága 30-40 cm. A levélnyele és erezete erősebb, zöldebb, mint a halványító zellernek. A fejlődése során a szárát földdel borítják folyamatosan, –vagy már eleve mély árokba vetik – így a napfény hiánya miatt elveszíti sötétzöld színét. Valamint az íze sem lesz olyan karakteres, markáns, mint a gumós zeller esetében.

Fény-, és vízigényes növény. Nemcsak a csírázásához, de a fejlődéséhez is sok vizet igényel. Azonban a pangó vizet nem kedveli. Érdemes gyakran, kisebb mennyiségű vízzel öntözni. Olyan helyre vessük, ahol folyamatosan éri a fény, ugyanis árnyékban nem fejlődik olyan jól. Melegigényes, a 20-24 fok az ideális hőmérséklet számára. Bármilyen talajban megél, de a nitrogénnel dúsított, trágyázott, jó vízelvezetésű, nedvesebb talajokat kedveli igazán.

Zeller vetése, gondozása, szedése

A metélőzeller palántákat érdemes magról vetni, de készen is vásárolhatók. Csak a tavaszi fagyok elmúltával, április végétől ültessük ki szabadföldbe, azősszel előkészített – gyommentesített, trágyázott – talajba a zellerpalántákat. Ajánlott sor- és tőtávolság: 30-40 cm, illetve 20 cm.

Ültetését követően alaposan öntözzük meg és a nedvesen tartásáról folyamatosan gondoskodjunk. Mindig a növénytövekhez juttassuk a vizet, ezáltal is csökkentve a betegségek kockázatát.

Kártevői a csigák, melyek kedvelik ízletes leveleit. De a levéltetvek is támadhatják. A mozaikvírusos betegség is kárt tud benne okozni.

A friss zellerlevelek nyár elejétől folyamatosan szedhetők.

Rendkívül magas a vitamin tartalma, és számos – a szervezet számára hasznos – ásványi anyagot is tartalmaz. Mivel pedig a kalória tartalma sem magas, remek kiegészítője lehet fogyókúrás étrendeknek egyaránt.

Zeller vetése:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Zeller

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom