Nyers zeller

Tartalomjegyzék

A nyers zeller fogyasztása a tavaszi zsenge, friss szárzeller megjelenésével válik igazán ízélménnyé. A ropogós retek, újhagyma megjelenése mellett a szárzeller szintén a tavasz egyik előhírnöke. Ekkor már egyébként is ki vagyunk éhezve a friss zöldségekre. De ilyenkor indulnak a fogyókúrás és méregtelenítő kúrák is, melybe ez a népszerű zöldség szintén jól beilleszthető. Akár nyersen fogyasztva, akár zeller turmixnak elkészítve is igazán hatásos.

De a konyhában is számos könnyed étel – főleg a változatosan készíthető számos zeller saláta – is kívánatossá válik ebben az időszakban. Ráadásul ez a ropogós zöldség nem csak a konyhában állja meg a helyét, hiszen jótékony hatása már a népi gyógyászatban is ismert és alkalmazott volt. Számos gyógyhatással rendelkezik és rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért.  

Nyers zeller

A nyers zeller akár önmagában rágcsálva, akár főzve rendkívül egészséges. Ugyanis vannak zöldségek, melyek egészségre gyakorolt jótékony hatására igen hasznos, ha előtte megfőzzük, vagy megpároljuk. Ezek közé tartozik, ilyen a sárgarépa, a spárga és a paradicsom is. Ugyanis a párolás, főzés elősegíti, hogy a bennük lévő antioxidánsok könnyebben beépüljenek szervezetbe. Főleg igaz ez a répában lévő béta-karotinra, amit a szervezet alakít át A-vitaminná. A zellert főleg szárzeller formájában fogyasztjuk nyersen. Bár a gumós is fogyasztható, de karakteres íze miatt jellemzően nem így használjuk.

Azonban vannak olyan zöldségek is, amiket kifejezetten nyersen érdemes fogyasztani. Ilyenek például a brokkoli, vagy a vízi torma is. Ugyanis a hő hatására csökken a bennük lévő rákellenes vegyületek védőhatása. Ugyanígy csökkenti a főzés a fokhagymában lévő egészséget támogató allicin-t, ezért ajánlott, ha a fokhagyma csak a főzés végén kerül az ételhez és nem az elején.  

Nyers zeller hatása

A nyers zeller magas rost- és víztartalmának köszönhetően kiváló béltisztító hatással rendelkezik. A szárzeller több ásványi anyagot tartalmaz, mint a gumós változat, de mindkettő számos – a szervezet számára hasznos – gazdag különböző vitaminokban, ásványi anyagokban. Ráadásul alacsony a kalória tartalma, így remek kiegészítője a fogyókúrás étrendeknek.

Zellerlé:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Zeller

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom