Párolt zeller

A párolt zeller az egyik legegyszerűbben, leggyorsabban elkészíthető köret ebből a nagyon egészséges zöldségből. A zeller vitamin- és ásványi anyag tartalma ugyanis meglehetősen magas és sok rostot is tartalmaz. Rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünkért, hiszen a hatása a szerveztre igazán jótékony. Ahhoz, hogy minél több hasznos vitamin megmaradjon benne érdemesebb kíméletesen párolni, mint főzni.

Párolt zeller készítése, párolási ideje

A zöldségeket párolhatjuk erre alkalmas berendezésekben, de nagyobb edényben is, amihez van pároló betét. Ha nincs a készletünkben ilyen se keseredjünk el, akkor egy fém szűrő és fedő is megteszi.

Érdemes mindig szezonális, friss zöldséget használni a pároláshoz, mert azok zsengék és hamarabb el is készülnek. A nagyobb daraboknak több idő szükséges a pároláshoz. Érdemes ezért egyenletes, kisebb darabokra vágni őket.

Ha több zöldséget is párolunk egyszerre, mindig a leghosszabban elkészülőt tegyük alulra, majd erre tehetjük a megfelelő időben a többi zöldséget.

A zeller párolásához szükséges idő: 7-8 perc (hasábokban). Fűszerezni nem szükséges párolás előtt, elég utána.  A zeller fűszerezése igazán sokféle lehet, érdemes kísérletezni vele, kinek-kinek egyéni ízlése szerint. Annál is inkább, mivel a zeller íze elég karakteres.

Zeller párolása lépésről – lépésre:

  1. Tegyünk fel vizet forrni egy edényben a pároláshoz és fedjük le fedővel.
  2. Közben készítsük elő a zellert: alaposan mossuk meg, hámozzuk meg, majd egyenletes darabokra vagdossuk fel.
  3. Tegyük szűrőbetétbe (vagy fém szűrőbe) a zeller darabokat.
  4. Ha már forr a víz és gőz is keletkezett az edényben, akkor tegyük a zöldségekkel teli szűrőbetétet az edénybe, a lángot vegyük vissza közepesre alatta. Fedjük le a fedővel.
  5. 6-8 perc elteltével, ha a főzési ideje letelt, egy villával szurkáljuk meg, hogy ellenőrizzük megpuhultak-e.
  6. Ha megpuhult fűszerezhetjük: sóval, borssal és ízlés szerint további zöld fűszerekkel.

Ezzel az eljárással bármilyen zöldséget párolhatunk.

Segítségképp néhány zöldség párolási ideje:

Érdemes inkább kíméletesen párolni, mint főzni a zöldségeket, hiszen úgy maradnak meg benne jobban a hasznos vitaminok, ásványi anyagok.

Zöldségek párolása:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Zeller

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom