Tartalomjegyzék
A párolt zeller az egyik legegyszerűbben, leggyorsabban elkészíthető köret ebből a nagyon egészséges zöldségből. A zeller vitamin- és ásványi anyag tartalma ugyanis meglehetősen magas és sok rostot is tartalmaz. Rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünkért, hiszen a hatása a szerveztre igazán jótékony. Ahhoz, hogy minél több hasznos vitamin megmaradjon benne érdemesebb kíméletesen párolni, mint főzni.
Párolt zeller készítése, párolási ideje
A zöldségeket párolhatjuk erre alkalmas berendezésekben, de nagyobb edényben is, amihez van pároló betét. Ha nincs a készletünkben ilyen se keseredjünk el, akkor egy fém szűrő és fedő is megteszi.
Érdemes mindig szezonális, friss zöldséget használni a pároláshoz, mert azok zsengék és hamarabb el is készülnek. A nagyobb daraboknak több idő szükséges a pároláshoz. Érdemes ezért egyenletes, kisebb darabokra vágni őket.
Ha több zöldséget is párolunk egyszerre, mindig a leghosszabban elkészülőt tegyük alulra, majd erre tehetjük a megfelelő időben a többi zöldséget.
A zeller párolásához szükséges idő: 7-8 perc (hasábokban). Fűszerezni nem szükséges párolás előtt, elég utána. A zeller fűszerezése igazán sokféle lehet, érdemes kísérletezni vele, kinek-kinek egyéni ízlése szerint. Annál is inkább, mivel a zeller íze elég karakteres.
Zeller párolása lépésről – lépésre:
- Tegyünk fel vizet forrni egy edényben a pároláshoz és fedjük le fedővel.
- Közben készítsük elő a zellert: alaposan mossuk meg, hámozzuk meg, majd egyenletes darabokra vagdossuk fel.
- Tegyük szűrőbetétbe (vagy fém szűrőbe) a zeller darabokat.
- Ha már forr a víz és gőz is keletkezett az edényben, akkor tegyük a zöldségekkel teli szűrőbetétet az edénybe, a lángot vegyük vissza közepesre alatta. Fedjük le a fedővel.
- 6-8 perc elteltével, ha a főzési ideje letelt, egy villával szurkáljuk meg, hogy ellenőrizzük megpuhultak-e.
- Ha megpuhult fűszerezhetjük: sóval, borssal és ízlés szerint további zöld fűszerekkel.
Ezzel az eljárással bármilyen zöldséget párolhatunk.
Segítségképp néhány zöldség párolási ideje:
- spenót, illetve leveles zöldségek: 3 perc
- zöldborsó: 3-4 perc
- brokkoli, karfiol rózsáira szedve: 5-7 perc
- spárga, zöldbab: 5-7 perc
- sárgarépa, fehérrépa: 8-10 perc
- burgonya: 8-10 perc
Érdemes inkább kíméletesen párolni, mint főzni a zöldségeket, hiszen úgy maradnak meg benne jobban a hasznos vitaminok, ásványi anyagok.
Zöldségek párolása:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Zeller
Vissza a kategória cikkeihez