Szárzeller

A szárzeller évezredekkel ezelőttről ismert növény, melyet már az ókori görögök, rómaiak és egyiptomiak is fogyasztották. Hívják halványító, halványított, angol-, de rúdzellernek is. Európában is elterjedt, de hazánkban csak az utóbbi időkben vált ismertté. Főleg a tavaszi méregtelenítő és fogyókúrás időszakban keresett. Nem véletlenül. Hiszen rendkívül egészséges zöldség, melynek szinte nincs kalória tartalma. Ugyanis 10 dkg csupán 16 kalória. Ráadásul számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot tartalmaz. Többek között megtalálható benne a nátrium, kalcium, foszfor, kálium, vas, magnézium és nyomelemek is. Magas rost tartalma segíti az emésztést és teltség érzetet is biztosít.

Szárzeller jellemzői

Az ernyősvirágúak családjába tartozó, kétéves, lágyszárú növény, melyet mélyebbre vetnek a szokásosnál. A gumós zellerével szemben, csak kicsi gumót fejleszt. Mivel pedig a zellerszárat fokozatosan földdel takarják be, így kevesebb fény éri. Ezért is világosabb színű. De nemcsak ebben, az ízében is eltér a gumós változattól, ugyanis sokkal lágyabb, kevésbé karakteres ízű.

LevĂ©lzete tĹ‘rĂłzsát kĂ©pez. LevĂ©lnyele – mely 40-50 cm hosszĂş is lehet – jellegzetesen szĂ©les Ă©s hĂşsos. Halványzöld virágait – melyek ernyĹ‘s virágzatok – májusban hozza.  A vetĂ©st követĹ‘ 2-4 hĂ©t után kel ki. A palánták hidegre Ă©rzĂ©kenyek.

Kevésbé fényigényes, mint a gumós, ugyanis árnyékban is jól fejlődik. Közepes hőigényű, vízigényes növény. Nemcsak a csírázásához, de a fejlődéséhez is sok vizet igényel. Azonban a pangó vizet nem kedveli. Érdemes palántaként előnevelni. A meleg fekvésű, laza szerkezetű talajban fejlődik igazán jól.

Társnövényei az uborka és a karfiol is, de ott nem terem újra, ahová egyszer már ültettük. Érdekessége, hogy rokonságban áll az alábbi fűszerekkel is: ánizs, édeskömény, kapor, petrezselyem. 

Szárzeller felhasználása

ElsĹ‘sorban nyersen kerĂĽl feldolgozásra. A zeller saláták, turmixok kedvelt alapanyaga. A belsĹ‘ szárak zsengĂ©k, ezeket, ha levágtuk már használhatjuk is fel. Azonban a kĂĽlsĹ‘ szárakat Ă©rdemes megtisztĂ­tani a szálkáktĂłl, – akár egy kĂ©ssel, zöldsĂ©gpucolĂłval lehámozni – mint a zöldbab esetĂ©ben. Akár önmagában nyersen is fogyaszthatĂł bármilyen mártogatĂłssal. De megtölthetĹ‘k a szárak tojáskrĂ©mmel, körözöttel, tĂşrĂłkrĂ©mmel vagy bármilyen hĂşsos, sajttal kevert maradĂ©k zöldsĂ©gekkel.

De nemcsak nyersen, sütve és párolva is felhasználható különböző ételek alapanyagaként. Készíthetünk belőle zellerkrémlevest is, ugyanis a gumós zeller mellett szárzeller is lehet az alapja. De akár palacsintatésztába mártva és úgy kisütve is ízletes ropogtatnivalót egyaránt készíthetünk belőle.

Érdemes belőle a szezonban minél többet fogyasztani frissen. De azok közé a zöldségek közé tartozik, amelyeket szinte egész évben megtalálunk a piacok, bevásárlóközpontok polcain. Könnyedén tárolhatjuk magunk is, ugyanis akár le is fagyasztható.

Zellerszár turmix:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Zeller

Vissza a kategĂłria cikkeihez

error: VĂ©dett tartalom