A szárzeller Ă©vezredekkel ezelĹ‘ttrĹ‘l ismert növĂ©ny, melyet már az Ăłkori görögök, rĂłmaiak Ă©s egyiptomiak is fogyasztották. HĂvják halványĂtĂł, halványĂtott, angol-, de rĂşdzellernek is. EurĂłpában is elterjedt, de hazánkban csak az utĂłbbi idĹ‘kben vált ismerttĂ©. FĹ‘leg a tavaszi mĂ©regtelenĂtĹ‘ Ă©s fogyĂłkĂşrás idĹ‘szakban keresett. Nem vĂ©letlenĂĽl. Hiszen rendkĂvĂĽl egĂ©szsĂ©ges zöldsĂ©g, melynek szinte nincs kalĂłria tartalma. Ugyanis 10 dkg csupán 16 kalĂłria. Ráadásul számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot tartalmaz. Többek között megtalálhatĂł benne a nátrium, kalcium, foszfor, kálium, vas, magnĂ©zium Ă©s nyomelemek is. Magas rost tartalma segĂti az emĂ©sztĂ©st Ă©s teltsĂ©g Ă©rzetet is biztosĂt.
Szárzeller jellemzői
Az ernyĹ‘svirágĂşak családjába tartozĂł, kĂ©tĂ©ves, lágyszárĂş növĂ©ny, melyet mĂ©lyebbre vetnek a szokásosnál. A gumĂłs zellerĂ©vel szemben, csak kicsi gumĂłt fejleszt. Mivel pedig a zellerszárat fokozatosan földdel takarják be, Ăgy kevesebb fĂ©ny Ă©ri. EzĂ©rt is világosabb szĂnű. De nemcsak ebben, az ĂzĂ©ben is eltĂ©r a gumĂłs változattĂłl, ugyanis sokkal lágyabb, kevĂ©sbĂ© karakteres Ăzű.
Levélzete tőrózsát képez. Levélnyele – mely 40-50 cm hosszú is lehet – jellegzetesen széles és húsos. Halványzöld virágait – melyek ernyős virágzatok – májusban hozza. A vetést követő 2-4 hét után kel ki. A palánták hidegre érzékenyek.
KevĂ©sbĂ© fĂ©nyigĂ©nyes, mint a gumĂłs, ugyanis árnyĂ©kban is jĂłl fejlĹ‘dik. Közepes hĹ‘igĂ©nyű, vĂzigĂ©nyes növĂ©ny. Nemcsak a csĂrázásához, de a fejlĹ‘dĂ©sĂ©hez is sok vizet igĂ©nyel. Azonban a pangĂł vizet nem kedveli. Érdemes palántakĂ©nt elĹ‘nevelni. A meleg fekvĂ©sű, laza szerkezetű talajban fejlĹ‘dik igazán jĂłl.
TársnövĂ©nyei az uborka Ă©s a karfiol is, de ott nem terem Ăşjra, ahová egyszer már ĂĽltettĂĽk. ÉrdekessĂ©ge, hogy rokonságban áll az alábbi fűszerekkel is: ánizs, Ă©deskömĂ©ny, kapor, petrezselyem.Â
Szárzeller felhasználása
ElsĹ‘sorban nyersen kerĂĽl feldolgozásra. A zeller saláták, turmixok kedvelt alapanyaga. A belsĹ‘ szárak zsengĂ©k, ezeket, ha levágtuk már használhatjuk is fel. Azonban a kĂĽlsĹ‘ szárakat Ă©rdemes megtisztĂtani a szálkáktĂłl, – akár egy kĂ©ssel, zöldsĂ©gpucolĂłval lehámozni – mint a zöldbab esetĂ©ben. Akár önmagában nyersen is fogyaszthatĂł bármilyen mártogatĂłssal. De megtölthetĹ‘k a szárak tojáskrĂ©mmel, körözöttel, tĂşrĂłkrĂ©mmel vagy bármilyen hĂşsos, sajttal kevert maradĂ©k zöldsĂ©gekkel.
De nemcsak nyersen, sĂĽtve Ă©s párolva is felhasználhatĂł kĂĽlönbözĹ‘ Ă©telek alapanyagakĂ©nt. KĂ©szĂthetĂĽnk belĹ‘le zellerkrĂ©mlevest is, ugyanis a gumĂłs zeller mellett szárzeller is lehet az alapja. De akár palacsintatĂ©sztába mártva Ă©s Ăşgy kisĂĽtve is Ăzletes ropogtatnivalĂłt egyaránt kĂ©szĂthetĂĽnk belĹ‘le.
Érdemes belőle a szezonban minél többet fogyasztani frissen. De azok közé a zöldségek közé tartozik, amelyeket szinte egész évben megtalálunk a piacok, bevásárlóközpontok polcain. Könnyedén tárolhatjuk magunk is, ugyanis akár le is fagyasztható.
Zellerszár turmix:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Zeller
Vissza a kategĂłria cikkeihez