Szárzeller

A szárzeller évezredekkel ezelőttről ismert növény, melyet már az ókori görögök, rómaiak és egyiptomiak is fogyasztották. Hívják halványító, halványított, angol-, de rúdzellernek is. Európában is elterjedt, de hazánkban csak az utóbbi időkben vált ismertté. Főleg a tavaszi méregtelenítő és fogyókúrás időszakban keresett. Nem véletlenül. Hiszen rendkívül egészséges zöldség, melynek szinte nincs kalória tartalma. Ugyanis 10 dkg csupán 16 kalória. Ráadásul számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot tartalmaz. Többek között megtalálható benne a nátrium, kalcium, foszfor, kálium, vas, magnézium és nyomelemek is. Magas rost tartalma segíti az emésztést és teltség érzetet is biztosít.

Szárzeller jellemzői

Az ernyősvirágúak családjába tartozó, kétéves, lágyszárú növény, melyet mélyebbre vetnek a szokásosnál. A gumós zellerével szemben, csak kicsi gumót fejleszt. Mivel pedig a zellerszárat fokozatosan földdel takarják be, így kevesebb fény éri. Ezért is világosabb színű. De nemcsak ebben, az ízében is eltér a gumós változattól, ugyanis sokkal lágyabb, kevésbé karakteres ízű.

Levélzete tőrózsát képez. Levélnyele – mely 40-50 cm hosszú is lehet – jellegzetesen széles és húsos. Halványzöld virágait – melyek ernyős virágzatok – májusban hozza.  A vetést követő 2-4 hét után kel ki. A palánták hidegre érzékenyek.

Kevésbé fényigényes, mint a gumós, ugyanis árnyékban is jól fejlődik. Közepes hőigényű, vízigényes növény. Nemcsak a csírázásához, de a fejlődéséhez is sok vizet igényel. Azonban a pangó vizet nem kedveli. Érdemes palántaként előnevelni. A meleg fekvésű, laza szerkezetű talajban fejlődik igazán jól.

Társnövényei az uborka és a karfiol is, de ott nem terem újra, ahová egyszer már ültettük. Érdekessége, hogy rokonságban áll az alábbi fűszerekkel is: ánizs, édeskömény, kapor, petrezselyem

Szárzeller felhasználása

Elsősorban nyersen kerül feldolgozásra. A zeller saláták, turmixok kedvelt alapanyaga. A belső szárak zsengék, ezeket, ha levágtuk már használhatjuk is fel. Azonban a külső szárakat érdemes megtisztítani a szálkáktól, – akár egy késsel, zöldségpucolóval lehámozni – mint a zöldbab esetében. Akár önmagában nyersen is fogyasztható bármilyen mártogatóssal. De megtölthetők a szárak tojáskrémmel, körözöttel, túrókrémmel vagy bármilyen húsos, sajttal kevert maradék zöldségekkel.

De nemcsak nyersen, sütve és párolva is felhasználható különböző ételek alapanyagaként. Készíthetünk belőle zellerkrémlevest is, ugyanis a gumós zeller mellett szárzeller is lehet az alapja. De akár palacsintatésztába mártva és úgy kisütve is ízletes ropogtatnivalót egyaránt készíthetünk belőle.

Érdemes belőle a szezonban minél többet fogyasztani frissen. De azok közé a zöldségek közé tartozik, amelyeket szinte egész évben megtalálunk a piacok, bevásárlóközpontok polcain. Könnyedén tárolhatjuk magunk is, ugyanis akár le is fagyasztható.

Zellerszár turmix:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Zeller

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom