Tartalomjegyzék
A töltött zeller pontosan ugyanúgy számos módon elkészíthető, mint az egyszerű tök töltve. Készülhet hús nélkül vagy darált hússal, rizzsel vagy kuszkusszal. Kinek-kinek egyéni ízvilága szerint fűszerezve. Érdemes többfélével is próbálkozni a nyári, őszi friss zeller szezonban, mert mindegyik más és más végeredményt ad. Nem nehéz összeállítani, de kicsit időigényes. Viszont nagyon ízletes, mindenképpen megéri a ráfordított időt. Ráadásul a zeller rendkívül egészséges, rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető.
Egyszerű töltött zeller recept
Hozzávalók (4 főre):
- 4 db közepes zeller
- 4 tk olívaolaj
- húsleves alaplé vagy víz
- 15-20 dkg füstölt reszelt sajt
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 15 dkg rizs
- 40 dkg darált hús
- 1 citrom frissen facsart leve
- őrölt bors – ízlés szerint
- só – ízlés szerint
Előkészületek: A rizst előzőleg főzzük meg és hagyjuk kihűlni.
Egyszerű töltött zeller elkészítése lépésről – lépésre:
- A zellereket meg kell pucolni, félbevágni, majd enyhén citromos-sós vízben fel kell tenni főni.
- Addig főzzük, ameddig félpuha nem lesz.
- Ha elkészült vegyük ki a vízből, hagyjuk kihűlni, majd karalábévájóval a közepét kanalazzuk ki úgy, hogy kb. ujjnyi vastag széle maradjon.
- Addig a vöröshagymát és a fokhagymát meg kell pucolni, a vöröshagymát apró kockákra kell vágni, a fokhagymát fokhagymanyomón össze kell zúzni.
- Kevés olajat hevítünk egy edényben, rátesszük az apróra vágott hagymát, üvegesre pároljuk benne, majd hozzáadjuk a darált húst ezzel is pirítjuk kicsit.
- Fűszerezzük sóval, borssal, őrölt fűszerpaprikával, majd felöntjük a húsleveslével és fedő alatt néhányszor megkeverve majdnem puhára főzzük.
- Majd hozzákeverjük a zeller kikapart húsát is.
- Ezután pedig a korábban elkészített rizst is.
- Az előfőzött zellerfelekbe kanalazzuk és a reszelt sajttal megszórjuk.
- 180 fokon kb. 25 percig sütjük.
Akár fokhagymás tejföllel a tetején is tálalhatjuk. Készíthető darált hús nélkül rizzsel elkeverve a zeller húsát vagy füstölt sonka kockákkal, vagy amink éppen van otthon. Az az igazán jó benne, hogy számos módon variálható, ízesíthető. Érdemes kipróbálni! Jó étvágyat hozzá!
Zellercsónak joghurtos-kapros salátával:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Zeller
Vissza a kategória cikkeihez