Töltött zeller

A töltött zeller pontosan ugyanúgy számos módon elkészíthető, mint az egyszerű tök töltve. Készülhet hús nélkül vagy darált hússal, rizzsel vagy kuszkusszal. Kinek-kinek egyéni ízvilága szerint fűszerezve. Érdemes többfélével is próbálkozni a nyári, őszi friss zeller szezonban, mert mindegyik más és más végeredményt ad. Nem nehéz összeállítani, de kicsit időigényes. Viszont nagyon ízletes, mindenképpen megéri a ráfordított időt. Ráadásul a zeller rendkívül egészséges, rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető.

Egyszerű töltött zeller recept

Hozzávalók (4 főre):

  • 4 db közepes zeller
  • 4 tk olívaolaj
  • húsleves alaplé vagy víz
  • 15-20 dkg füstölt reszelt sajt
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg rizs
  • 40 dkg darált hús
  • 1 citrom frissen facsart leve
  • őrölt bors – ízlés szerint
  • só – ízlés szerint

Előkészületek: A rizst előzőleg főzzük meg és hagyjuk kihűlni.

Egyszerű töltött zeller elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A zellereket meg kell pucolni, félbevágni, majd enyhén citromos-sós vízben fel kell tenni főni.
  2. Addig főzzük, ameddig félpuha nem lesz.
  3. Ha elkészült vegyük ki a vízből, hagyjuk kihűlni, majd karalábévájóval a közepét kanalazzuk ki úgy, hogy kb. ujjnyi vastag széle maradjon.
  4. Addig a vöröshagymát és a fokhagymát meg kell pucolni, a vöröshagymát apró kockákra kell vágni, a fokhagymát fokhagymanyomón össze kell zúzni.
  5. Kevés olajat hevítünk egy edényben, rátesszük az apróra vágott hagymát, üvegesre pároljuk benne, majd hozzáadjuk a darált húst ezzel is pirítjuk kicsit.
  6. Fűszerezzük sóval, borssal, őrölt fűszerpaprikával, majd felöntjük a húsleveslével és fedő alatt néhányszor megkeverve majdnem puhára főzzük.
  7. Majd hozzákeverjük a zeller kikapart húsát is.
  8. Ezután pedig a korábban elkészített rizst is.
  9. Az előfőzött zellerfelekbe kanalazzuk és a reszelt sajttal megszórjuk.
  10. 180 fokon kb. 25 percig sütjük.

Akár fokhagymás tejföllel a tetején is tálalhatjuk. Készíthető darált hús nélkül rizzsel elkeverve a zeller húsát vagy füstölt sonka kockákkal, vagy amink éppen van otthon. Az az igazán jó benne, hogy számos módon variálható, ízesíthető. Érdemes kipróbálni!  Jó étvágyat hozzá!

Zellercsónak joghurtos-kapros salátával:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Zeller

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom