Tartalomjegyzék
A vegeta házilag készítve ugyan egy kicsit időigényes eljárás, de mindenképpen megéri a ráfordított időt. Biztosak lehetünk ugyanis benne, hogy csak az kerül bele, amit mi magunk beletettünk, így adalékanyagokat és tartósítószert sem tartalmaz. Sokan hisszük, hogy nemcsak a készen vásárolt – az elmúlt évtizedek alatt a menzákon és egyéb étkezdékben hozzánk szoktatott – íz lehet nagyon finom, bár eleinte nehéz az átállás. A vegeta – szárított fűszerek, zöldségek és só keveréke – egy vegyészmérnöknő találmánya. Mely annyira jól sikerült és olyan nagy népszerűségre tett szert, hogy a 70-es 80-as években szinte alapfelszereltségnek számított a hazai konyhákban.
Napjainkra azonban nagyon nehéz olyan fűszerkeveréket találni, ami csak zöldségeket és fűszereket tartalmaz. De akkor sincs probléma, hiszen elkészíthetjük magunk is!
Vegeta házilag készítve
Hozzávalók:
- 1 közepes méretű zeller a szárával együtt
- 2 db sárgarépa
- 2 db petrezselyemgyökér a zöldjével együtt
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 1 nagyobb pritaminpaprika
- 20 dkg tengeri só
- 1 teáskanál friss kakukkfű
- jól záródó befőttes vegek – kisebb méretűek
A házilag készített vegeta elkészítési lépései:
- Először a zöldségeket meg kell mosni, majd megpucolni és nagyobb darabokra vágni.
- Majd késes aprítóban össze kell őket aprítani (reszelni is lehet, de az időigényesebb).
- Ezután a zöldségeket sütőpapírral bélelt sütőtálcára tesszük és 80 fokos hőmérsékleten kiszárítjuk. Időnként szükséges átforgatni őket.
- Akkor jó, ha zörgősre száradt. (Napon is száríthatjuk tüllel letakarva.)
- Ha kellőképpen megszáradt, akkor ledaráljuk és a sóval, kakukkfűvel alaposan összekeverve befőttesüvegekbe kanalazzuk.
Bármely egyéb zöldség – pl. karalábé – vagy fűszer keverhető hozzá egyéni ízlés szerint. Jól illik mellé a lestyán és babérlevél is. Hűvös, fénytől védett helyen tároljuk.
Házi ételízesítő:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Zeller
Vissza a kategória cikkeihez