Waldorf saláta

A Waldorf saláta fő összetevői a zeller, alma és a dió. Ezt jellemzően tudjuk is, de hogy honnan ered a neve, azt már valószínűleg sokkal kevesebben tudják.

Waldorf saláta eredete

Bár ez is érdekes, ugyanis a németországi Walldorf nevű településről kapta a nevét. Ugyanis ott született 1763-ban – a később a világ egyik leggazdagabb emberévé vált – Johann-Jakob Astor. A család eredetileg nagyon szegény volt, ezért is vándoroltak ki Amerikába – mint abban az időben sokan mások – szerencsét próbálni. Ez Astornak sikerült is. A dédunokái építették Manhattan első luxushotelét, melyet a család eredetére utalva Waldorf Astoria névre kereszteltek. A szálloda akkori főszakácsa egy jótékonysági bálon ezzel az új kreációjával szerette volna elbűvölni a meghívottakat. Almát, zellert és diót kevert el majonézzel és Waldorf salátaként nevezte el. Nagy sikere volt! Az alma, dió, zeller pedig mind rendkívül egészséges is, így rendszeres fogyasztásukkal sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. Ez a saláta pedig bármikor kitűnő választás!

Eredeti Waldorf saláta recept

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb zellergumó (kb. 50 dkg)
  • 4 db savanykás alma
  • 1 citrom frissen facsart leve
  • 12 dkg dió
  • 7,5 dkg tejföl
  • 2 evőkanál majonéz
  • só – ízlés szerint
  • frissen őrölt bors – ízlés szerint
  • méz – ízlés szerint (elhagyható)

A Waldorf saláta elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a diót száraz serpenyőben megpirítjuk, majd félretesszük, hogy kihűljön.
  2. Ezután a zellert megpucoljuk, megmossuk és lereszeljük.
  3. Az almákat is megmossuk, félbe vágjuk őket, kiszedjük a magházat és lereszeljük.
  4. Majd a citromot kifacsarjuk és az almát meglocsoljuk vele, hogy ne barnuljon meg.
  5. A tejfölt keverjük ki a majonézzel és keverjük bele a reszelt zellert és almát.  
  6. Tegyük hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.
  7. Tálalás előtt szórjuk meg a pirított dióval.

A majonézt készíthetjük házilag. (Ebben az esetben 1 teáskanál mustárt 1 tojássárgájával és 1 dl olajjal össze kell turmixolni). Kiváló körete lehet húsféléknek, fasírtoknak, sajtoknak, halaknak egyaránt, de önmagában is remek választás. Akár mézzel is édesíthetjük. Jó étvágyat hozzá!

Waldorf saláta:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Zeller

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom