Zeller alma dió saláta

A zeller alma dió saláta egy rendkívül népszerű és nagyon egészséges saláta. Nagy előnye, hogy szinte egész évben készíthető, mert ezeket az alapanyagokat nem kell nélkülöznünk az év során. Nagyon egészséges és egyszerűen, gyorsan elkészíthető. További nagy előnye még, hogy számos módon gazdagítható, bármely más zöldséggel, gyümölccsel gazdagítható, kiegészíthető. Önmagában az alma, dió és zeller is nagyon egészséges. Mivel számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot, az alma és a zeller rostot is tartalmaz. Rendszeres fogyasztásukkal sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. Készíthető majonézesen, tejfölesen vagy ecetesen – kinek-kenek egyéni ízlésének megfelelően – egyaránt. A kalória tartalmuk sem magas, ezért ez a saláta remek kiegészítője lehet akár diétás étrendnek is. Az őszi-téli szezonban immunerősítésre is kiváló választás.

Zeller alma dió saláta recept

Hozzávalók:

  • 1 közepes zellergumó (kb. 25 dkg)
  • 2 kisebb alma
  • 1 citrom frissen facsart leve
  • 5 dkg dió
  • 6 evőkanál majonéz
  • mustár – ízlés szerint
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • méz – ízlés szerint (elhagyható)

Az almás diós zellersaláta elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a zellert megpucoljuk, megmossuk és lereszeljük – vagy gyufaszál vékonyra vagdossuk – őket.
  2. Majd a citromot kifacsarjuk és a zellert enyhén sós, citromos vízben 3-4 percig főzzük, majd hagyjuk a levében kihűlni.
  3. Addig az almákat is megmossuk, félbevágjuk és a magházát kivesszük. Szintén gyufaszál vékonyra vágjuk, vagy összevagdossuk. Félretesszük.
  4. Majd a dióbelet durvára vágjuk, aprítjuk.
  5. A majonézt elkeverjük az ízlés szerinti mustárral és sóval, borssal (esetleg mézzel) ízesítjük.
  6. A kihűlt zellert leszűrjük, lecsepegtetjük a levétől.
  7. Majd beleforgatjuk a majonézbe az almával és a durvára vágott dióval együtt.
  8. Összeforgatjuk és lefedve legalább egy fél órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.
  9. Még utólag tovább fűszerezhető ízlés szerint. 

Kiváló körete lehet húsféléknek, fasírtoknak, sajtoknak, halaknak egyaránt, de önmagában is remek választás. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Zeller

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom