Tartalomjegyzék
Vajon mikortól adható zeller babáknak? A zeller szezon idején érdemes az értékes zöldségből betárolni, mert nagyon egészséges. A vitamin – ásványianyag és rost tartalma is igen magas, így rendszeres fogyasztásával a zeller hatása érezhető a szervezet számára is. Ráadásul számos módon felhasználható. Az egyik legnépszerűbb élelmiszer a konyhákban, ami levesek ízesítésénél és főételeknek készítve is kiváló.
Mikortól adható zeller babáknak?
A zeller azon zöldségek közé tartozik, ami a hozzátáplálás kezdete után nem sokkal már 8 hónapos kor körül adható a babáknak. Ez nagyjából megegyezik azzal az időszakkal, amikor már adható a borsó (héj nélkül), a sóska, spenót, karalábé, de a vörös lencse is. Valamint gyümölcsök közül pedig a sárgabarack és a ringló szilva is.
6 hónapos kor nagyjából a hozzátáplálás időszakának a kezdete. Ekkorra ugyanis a legtöbb baba pocakja már megérik az új ízek emésztésére. Ilyenkor már meg lehet próbálkozni a burgonya, a cékla, a sárgarépa, saláta, édesburgonya, gesztenye, brokkoli, spárga megismertetésével is.
Gyümölcsök közül először érdemes az alma, őszibarack, banán kóstoltatásával kezdeni. Ajánlott 3-4 napig egy étel adása, hogy meg tudja szokni a gyomruk.
Érdemes ezeket szépen sorban bevezetni, hogy a gyomruk meg tudja szokni az új ízeket. Párolt, vagy főtt formában célszerű először megismertetni velük úgy, hogy alaposan leturmixoljuk, vagy összepasszírozzuk. A párolás esetében kevésbé sérülnek a zöldségekben található vitaminok.
Nem sok étel van, ami 1 éves kor alatt nem adható, de a málna, a szeder, az eper, a dió, a méz, mind ezek közé tartozik. Ezekkel érdemesebb akár a másfél éves kort is megvárni.
Mire érdemes figyelni, ha zellert adunk a babának
- Alaposan meg kell mosni a zöldség, gyümölcs héját, csak ezután pucoljuk meg.
- Inkább pároljuk, mint főzzük.
- Alaposan turmixoljuk össze, ne maradjanak benne darabok, mert az félrenyelést, fulladást okozhat.
- Itt is érvényes az alapszabály, mely szerint egyszerre csak egy új étel bevezetésére kerüljön sor. Ugyanis, mint ahogy számos zöldség vagy gyümölcs a zeller is okozhat allergiát, bár ez nagyon ritka. De mindenképpen érdemes figyelni a zeller allergia tüneteire, ha először adunk a babának belőle.
Milyen formában adjuk a zellert a babáknak?
Számos módon készíthetjük, a legjellemzőbb a zellerpüré, mely egyéb zöldségekkel, csirkehússal a későbbiek folyamán gazdagítható.
Zellerpüré
Hozzávalók:
- 30 dkg burgonya
- 35 dkg szárzeller
- 10 dkg csirkemelle
- 6 teáskanál vaj
- petrezselyem – ízlés szerint
A zellerpüré elkészítése babáknak:
- A burgonyát alaposan megmossuk, majd héjastól feltesszük főni.
- Ha megfőtt, meghámozzuk és összedaraboljuk.
- A csirkemellet is megmossuk, majd kisebb kockákra vágjuk.
- A zellert szintén megtisztítjuk és kockákra vágjuk.
- Egy lábasba egy teáskanálnyi vajon megpirítjuk a zellert, majd hozzáadunk fél dl vizet és fedővel lefedve, lassú tűznél puhára pároljuk. (Ha szükséges adjunk még hozzá vizet).
- Majd adjuk hozzá a felkockázott csirkehúst és addig pároljuk, amíg minden meg nem puhul.
- Közben a petrezselymet is mossuk meg és adjuk hozzá a zelleres húshoz.
- Turmixoljuk össze a burgonyával együtt és ha szükséges, adjunk még hozzá vizet.
HOZZZÁTÁPLÁLÁS 2.rész – ZÖLDSÉGEK bevezetése:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Zeller
Vissza a kategória cikkeihez