Zeller betegségei

A zeller betegségei is a gondozásának a kategóriájába tartoznak. Hiszen, ha folyamatosan átnézzük a növényeket a locsolás, gyommentesítés alkalmával, akkor már idejében észrevehetjük az elváltozásokat, károsítókat. Bár a zeller ültetése hálás feladat, mert nem sok gondoskodás mellett néhány tő is biztosítani tudja a család szükségletét. Annál is inkább, mivel a zeller nem tartozik a népszerű zöldségek közé. Ennek elsősorban karakteres, markáns íze az oka. Így elsősorban jellemzően ételek – főleg a különböző levesek – ízesítésére használjuk.  Pedig a zeller nagyon egészséges zöldség. Hiszen számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz. Mely rendszeres fogyasztás mellett jótékonyan hat a szervezetünkre, sőt hatékony segítség az egészségünk megóvásában.

Zeller vetése

Bár az utóbbi időben hazánkban is egyre ismertebb a szárzeller és a metélőzeller egyaránt, jellemzően még mindig a gumós zeller a leginkább keresett.

Nagy a fény- és vízigénye is és melegkedvelő növény. Érdemes ezért olyan helyre ültetni, ahol folyamatosan éri a nap és öntözni is tudjuk.

A zeller vetésére február végén – március elején kerülhet sor. A fejlődéséhez meleg – minimum 19˚C – szükséges, de a keléshez inkább 25˚C körüli hőmérséklet az ideális. Emiatt közvetlenül a szabadföldbe nem ajánlott a vetése, ugyanis a kései fagyok kárt tehetnek benne a fejlődési szakasz elején. Ha már a gumósodása elkezdődik, akkor kevésbé okoz problémát.

A metélőzellert lehet közvetlenül a szabadba is vetni április, májusban. Ezeknek rövidebb a tenyész ideje, a nyár második felétől már szedhetők a levelei.

Gondosan válasszuk meg a helyét és készítsük elő a talaját is kiültetés előtt. Napfényes, komposzttal – nitrogénnal dúsított – előkészített helyre ültessük. A félárnyékot nem kedveli, ezért olyan helyre ültessük, ahol folyamatosan éri a napfény.

Zeller gondozása

A zeller gondozása nem túl bonyolult folyamat. Vízigényes növény, így szükséges a folyamatos vízellátásáról gondoskodni. Szereti a nedves talajt, de a pangó vizet nem kedveli. Mindig a növénytövekhez juttassuk a vizet, ezáltal is csökkentve a betegségek kockázatát.

Szükséges a folyamatos gyommentesítés is körülötte.

Érdemes magaságyásba telepíteni, ahol a talajt is ki tudjuk alakítani számára megfelelően és a gondozása is kényelmesebb. De biokertben is kiválóan nevelhető.

Zeller betegségei, kártevői

Kártevői elsősorban a csigák, melyek igen kedvelik ízletes leveleit. De aszályosabb időben a gyomos területeken megjelenő takácsatkák és a levéltetvek is támadhatják. Érdemes ezért is folyamatosan gondoskodni a gyommentesítéséről.

A mozaikvírusos betegség is kárt tud benne okozni. Hűvös, párás időben gombafertőzés is felléphet, ilyen a szeptóriás levélfoltosság, de a gumóvarasodás is. Ez utóbbi a gumóképződés során lép fel, de csak a tárolás során lesz látható.

Gyökérfonálférgek is károsíthatják. Ezért érdemes talajfertőtlenítést végezni még a kiültetés előtti ősszel, illetve vetésforgóval is védekezhetünk ezek ellen. Valamint érdemes társnövényekkel együtt ültetni.

A zeller társnövényei

A társnövények segítenek egymás fejlődését erősíteni és a károkozókkal szemben is hatékonyak lehetnek.

Zeller jó szomszédai:

Nem jó szomszéd:

Ez utóbbiak mellé ne kerüljön.

Zeller felszedése

A zeller zöldje a palántázás után folyamatosan szedhető. A gumója nyár végétől folyamatosan felszedhető igény szerint. Az időjárás függvényében – akár október elejéig is – a földben tartható. Mivel a kisebb fagyok sem károsítják. Ezt követően gondoskodni kell a tárolásáról.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Zeller

error: Védett tartalom