Zeller elkészítése

A zeller elkészítése számos módon történhet és nem tartozik a bonyolult feladatok közé. De az íze megosztó, így sokan csak a különböző levesek, húsfélék ízesítésére használják. Pedig a zeller nagyon egészséges zöldség, mely számos vitamint és ásványianyagot, a szervezet számára hasznos – rostot is tartalmaz. Ráadásul a kalória tartalma is meglehetősen alacsony. Érdemes belőle minél többet fogyasztani és nemcsak a zeller szezonban.  Hiszen – megfelelő helyen tartva – hosszú ideig tárolható, de akár le is fagyasztható. Babáknak is a hozzátáplálást követően nem sokkal már adható, érdemes őket is minél előbb megismertetni ezzel a zöldséggel is.

Zeller vásárlása, tisztítása

A zellert szedhetjük magunk a kertből vagy vásárolhatjuk a piacon, bevásárlóközpontokban. Mindig figyeljünk arra, hogy lehetőleg szezonban vásároljuk a friss zöldségeket gyümölcsöket. Egyrészt akkor a legvitamindúsabb, másrészt az ára is abban az időszakban a legkedvezőbb.

A zellert meg kell tisztítani a szennyeződésektől és utána tudjuk feldolgozni. Ha sütjük, akkor alapos mosás és szárítás után tudjuk megsütni. A fűszerezésének köszönhetően igazán különleges ízhatásokat érhetünk el. De főzhetjük és párolhatjuk is. A zeller párolása sokkal kíméletesebb módja az elkészítésének, mint a főzése, mivel így jobban megmaradnak benne az értékes vitaminok.

Zeller elkészítése

A zellert kevésbé szoktuk sütni. Jellemzőbb a főzése vagy párolása. Bár inkább kíméletesen pároljuk, mint főzzük akkor jobban benne maradnak a szervezet számára hasznos vitaminok és ásványianyagok. Párolni lehet pároló edényben, de egy fém szűrő segítségével, hagyományos, sima edényben is. Így készítve alapja számos ételnek, de akár sütve is fogyaszthatjuk köretként.

Az utóbbi időben egyre népszerűbb a különböző zöldségek grillezése, ez alól a grillezett zeller sem kivétel. Remek kiegészítője grillezett húsoknak, fasírtoknak, sajtoknak, halaknak egyaránt. De grillezhetjük, főzhetjük is.

Zeller tárolása

A zeller tárolása nem bonyolult folyamat, de érdemes néhány dologra odafigyelni. Csak ép, sérülésmentes darabokat tároljunk hosszabb időre. Azokat is hűvős, fagymentes, jól szellőző sötét helyen úgy, hogy ne érjenek össze.

Ha erre nincs lehetőségünk le is fagyaszthatjuk. Ha már felvágtuk, akkor hűtőben – fóliával letakarva – még néhány napig, akár egy hétig is friss marad, de érdemes minél előbb elfogyasztani vagy feldolgozni. Így a szezonon kívül is hozzájuthatunk az értékes zöldséghez.

Sült zeller grillezett csirkemellel:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Zeller

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom