Zeller fagyasztása 

A zeller fagyasztása az egyik lehetséges módja annak, ha télire el szeretnénk tenni ebből az egészséges zöldségből. Bár jellemzőbb módja a zellerzöld elrakása télire vagy a gumók betárolása, de akinek erre nincs lehetősége akár le is fagyaszthatja. Ilyen módon való elkészítése leginkább a zeller szezonban kerül előtérbe, de egész évben elérhető, így szinte bármikor fogyaszthatunk belőle.Természetesen érdemes belőle ebben az időszakban minél többet beszerezni, feldolgozni, fogyasztani belőle. Ugyanis a zeller hatása a szervezre leginkább rendszeres fogyasztás mellett érvényesül.  

Amikor még nem volt hűtőszekrény és a cukrot sem ismerték, az emberek mindig olyan zöldséget, gyümölcsöt fogyasztottak, aminek éppen a szezonja volt. Majd a növényi termények gyűjtögetésével szinte egy időben már elkezdődött a felesleg megőrzése is. A különböző területeken más-más eljárást alkalmaztak.

Ugyanis a hideg mérsékelt égöv területein a konzerválásra a fagy hatását használták ki a jég felhasználásával, ám a száraz, sivatagos területeken az aszalás, szárítás, illetve a sóval való tartósítás terjedt el.

Az aszalás a legősibb tartósítási eljárás, melyet során a gyümölcsökből elvonásra kerül a víztartalom nagy része. Ez azóta is nagyon népszerű és az aszalható gyümölcsök száma – az eljárás modernizálásával – egyre csak növekszik. Hazánkban jellemzően a szilva, sárgabarack, alma, körte, meggy, de az áfonya is nagyon népszerű aszalt gyümölcs formájában is.

A cukor megjelenésével pedig a befőzések, lekvár főzések kora nyitott meg új lehetőségeket. A zöldségeket savanyítással is tartósították, a húst pedig elsősorban sózással, füstöléssel.

Zeller fagyasztása

A zeller – de csak a szárzellerle is fagyasztható. Figyeljünk arra, hogy mindig csak friss zöldséget vásároljunk. Különösen igaz ez olyan zöldségekre, mint a zöldbab vagy a spárga, ahol, ha nem nedvdús, vagy barnás foltok vannak rajta, akkor már ne vegyük meg.

A felesleget tehát bátran fagyasszuk le.

A szárzeller vagy halványító zeller fagyasztásának lépései:

 • a fagyasztáshoz kisebb, sérülésmentes darabokat válasszunk
 • alaposan mossuk meg, hogy eltávolítsuk a szennyeződéseket
 • majd tetszés szerinti – a későbbi feldolgozást megkönnyítendő – méretben vágjuk fel a zöldséget
 • töltsünk vizet egy nagyobb lábosba és forraljuk fel
 • közben egy tálba készítsünk elő jeges vizet
 • ha felforrt tegyük bele a zellert és kb. 3 percig hagyjuk benne majd a jeges vízzel megtöltött tálba szedjük át őket
 • hagyjuk benne őket addig, ameddig kihűlnek
 • majd egy szűrőkanállal szedjük ki és csepegtessük le
 • konyharuha vagy papírtörlő segítségével töröljük szárazra
 • tegyük egy tálcára őket egy rétegben és rakjuk be a mélyhűtőbe előfagyasztásra
 • ha megdermedtek, akkor tegyük át őket dobozokba vagy zacskókba

A zellerszár fagyasztva legfeljebb 1 évig tartható el.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Zeller

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom