Zeller fagytűrő képessége

A zeller fagytűrő képessége nem olyan jó, hiszen hidegre érzékeny növény. Ültetése is csak a fagyok elmúltával történhet meg. Ültetését meghatározza a fajta és a termesztési cél egyaránt. A zeller vetésére február végén, március elején kerülhet sor. Csírázásához szükség van legalább 19˚C – a keléshez inkább 25˚C – körüli hőmérsékletre. Érdemes fűtött helyet biztosítani számára.

A magvetést követő 2-4 héttel lehet először ritkítani, majd, ha a kinti hőmérsékletben már nem várható fagykörüli állapot, akkor kiültethető. Kiültetéséhez szükséges az is, hogy legyen legalább 3-4 lomblevelük és elérjék már a 12-15 cm-es magasságot is.

Zeller ültetése

Május közepén az időjárás függvényében megkezdődhet a kiültetés. Azonban mindenképpen június elejéig ajánlott ezt befejezni. A zeller kiültetését megelőzendő szükséges a megfelelő helyének kiválasztása és előkészítése is. A napfényes helyet kedveli, félárnyékos helyen sem érzi jól magát. Így csak olyan helyre ültessük, ahol nem magasodik fölé más növény.

Talaját még előző ősszel készítsük elő. Gyommentesítsük a talajt és komposzttal dolgozzuk el. Káliumigényes növény, így arra figyeljünk, hogy ebbéli igényét kielégítsük. Ennek hiányában a fagytűrő képességét, a betegségekkel szembeni ellenállását és a fagytűrő képességét is kockáztatjuk. Az adott évben azonban már ne juttassunk a földbe szerves anyagot, mivel az laza szerkezetűvé, így betegségre fogékonyabbá is teheti a gumót.

Zeller fagytűrő képessége

A zeller kezdetben érzékeny a hidegre, éppen ezért csak a fagyok elmúltával – április végén, május elején – történhet meg a kiültetése. Azonban kifejlett állapotban, gumós korban, akár a kisebb fagyokat is elviseli.

Az árnyékot, félárnyékot nem szereti, ugyanis akkor levele és termése is megnyúlik. Sok vizet igényel nemcsak a kezdeti növekedési szakaszban, hanem folyamatosan szükséges számára a víz biztosítása.

Káliumigénye jelentős, ami eltarthatóságát, fagytűrő képességét, de a betegségekkel szembeni ellenállását is javítja.

A hosszú gyökereket érdemes egyharmadrészben eltávolítani, mert a hosszan lenyúló gyökér esetén a gumósodás elmaradhat.

Mulcsozással nemcsak a gyommentesítési feladatokat könnyítjük, de a talaj nedvesen tartását is. Valamint, ha még a földben vannak a gumók és már a fagyok is beköszöntenek, a talajtakarással a gumókat is védjük.

Zeller felszedése

A zeller zöldje a palántázás után folyamatosan szedhető. A gumói őszre érnek be. Akár nyár végétől folyamatosan is felszedhető igény szerint. Az időjárás függvényében – akár október végéig is – a földben tartható. Ezt követően gondoskodni kell a tárolásáról.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Zeller

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom