Zeller felhasználása

A zeller felhasználása rendkívül széleskörű, annak ellenére, hogy az íze meglehetősen megosztó. Pedig nagyon egészséges, rendszeres fogyasztásával a vitamin- és ásványianyag raktárainkat is feltölthetjük a téli vitaminhiányos időszak előtt. Bár a zeller szezontól függetlenül szinte egész évben elérhető. Érdemes belőle rendszeresen fogyasztani, hiszen jótékony hatása elsősorban rendszeres fogyasztás mellett érvényesül.

Zeller felhasználása – nyersen

A zeller felhasználása történhet nyersen vagy párolva, főzve, sütve, de akár grillezve is. Nyersen főleg turmixokba vagy saláta alapanyagként használjuk más zöldségekkelparadicsom, uborka, retek, avokádó, cékla stb. – keverésével. De gazdagíthatjuk a salátát főtt húsokkal, sonkával, sajttal, főtt tojással egyaránt. A zeller kalória tartalma ráadásul igazán alacsony, így fogyókúrás, diétás étrendek remek kiegészítője is lehet. De létezik zeller diéta is. Ráadásul a zeller gyógyhatása is akkor érvényesül leginkább, ha nyers állapotban fogyasztják. Főleg a szárzeller, de a zellerzöld és a gumó is fogyasztható így.

Zeller felhasználása párolva, főve, sütve

A zeller leggyakoribb feldolgozási módja azonban párolva, főzve vagy sütve történik. Így készül a szezon kihagyhatatlan finomsága, a zellerkrémleves is. A zeller grillezése főleg az utóbbi időkben örvend nagy népszerűségnek, számos egyéb zöldség mellett. Sült feldolgozási módja esetén pedig akár önmagában, köretként is megállja a helyét. De ez az alapja a különböző rakott és egyéb tésztás ételeknek egyaránt.

A zeller fűszerezése által pedig igazán különleges ízhatások érhetők el. Bártan fűszerezzük!

Zeller tárolása

A frissen felszedett gumókat ajánlott hűvös, szellős, de fagymentes helyen tárolni. A hideg betonra ne tegyük, mert a lecsapódó pára hatására hamarabb megromlik. Érdemesebb faládában vagy kartondobozban tárolni egymás mellett úgy, hogy ne érjenek össze.

Ha már felvágtuk a hűtőszekrény zöldséges rekeszében fóliával lefedve még akár egy hétig is eltartható. Azonban arra figyeljünk, hogy ne mossuk meg csak közvetlenül a felhasználás előtt, ugyanis akkor hamarabb romlik.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Zeller

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom