Zeller felszedése

A zeller felszedése szinte az utolsó kerti munkálatokhoz köthető, hiszen nem károsodik a kisebb fagyoktól sem. A zeller nagyon egészséges zöldség, mely fontos konyhai fűszernövény is. Jó, ha van a kertünkben néhány tő belőle. Bár az utóbbi időben hazánkban is egyre ismertebb a szárzeller és a metélőzeller egyaránt, jellemzően a még mindig gumós zeller a leginkább keresett.

Zeller vetése

Ami a származását illeti, a zeller rokona a sárgarépának és a petrezselyemnek, ugyanakkor mégis eltér a termesztés módjában tőlük. Nagy a fény- és vízigénye is és melegkedvelő növény. Érdemes ezért olyan helyre ültetni, ahol folyamatosan éri a nap és öntözni is tudjuk.

Jellemzően február végén – március elején – történhet a magok vetése. A fejlődéséhez meleg – minimum 19˚C – szükséges, de a keléshez inkább 25˚C körüli hőmérséklet az ideális. Pontosan emiatt közvetlenül a szabadba nem jellemző a vetése.

Mindenképpen érdemes a fagyok elmúltát megvárni, mert kezdetben érzékeny a hidegre. Gumós állapotban már a kisebb fagyokat is elviseli.

A metélőzellert lehet közvetlenül a szabadba is vetni április, májusban. Ezeknek rövidebb a tenyész ideje, a nyár második felétől már szedhetők a levelei.

Gondosan válasszuk meg a helyét és készítsük elő a talaját is kiültetés előtt. Napfényes, komposzttal előkészített helyre ültessük. A félárnyékot nem kedveli, ezért olyan helyre ültessük, ahol nem magasodik fölé más növény.

Zeller gondozása

A zeller gondozása nem túl bonyolult folyamat. Vízigényes növény, így szükséges hetente minimum egyszer locsolni. Mindig a növénytövekhez juttassuk a vizet, ezáltal is csökkentve a betegségek kockázatát.

Kártevői a csigák, melyek kedvelik ízletes leveleit. De a levéltetvek is támadhatják. A mozaikvírusos betegség is kárt tud benne okozni. Hűvös, párás időben gombafertőzés is felléphet. Gyökérfonálférgek is károsíthatják. Ezért érdemes talajfertőtlenítést végezni még a kiültetés előtti ősszel, illetve vetésforgóval is védekezhetünk ezek ellen.

Szükséges a folyamatos gyommentesítés is körülötte.

Zeller felszedése

A zeller zöldje a palántázás után folyamatosan szedhető. A gumói őszre érnek be. Akár nyár végétől folyamatosan is felszedhető igény szerint. Az időjárás függvényében – akár október elejéig is – a földben tartható. Mivel a kisebb fagyok sem károsítják. Arra azonban ügyeljünk, hogy a felszedését megelőző 2-3 hétben már ne locsoljuk. Ezzel segíthetjük elő a tárolhatóságát.

Ezt követően gondoskodni kell a tárolásáról.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Zeller

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom