Tartalomjegyzék
A zeller fűszerezése rendkívül izgalmassá teszi a belőle készült ételeket. Ez főleg azért fontos, mivel a zeller önmagában elég jellegzetes és megosztó ízű alapanyag. Emiatt is elsősorban még mindig, mint a levesek, húsfélék ízesítőjeként keresett. Bár a zeller szezonban egyre népszerűbb a szárzeller és a metélőzeller is. Fontos konyhai alapanyag, jól elkészítve, finoman fűszerezve igazán ízletes ételeket lehet készíteni belőle. Nagyon egészséges, ezért is fontos lenne minél többet fogyasztani belőle. Hiszen magas a vitamin- és az ásványi anyag tartalma, és sok benne a rost is. Rendszeres fogyasztásával, számos betegség megelőzhető.
Zeller fűszerezése
A zellernek is számos fűszere van, melyeket attól függően használunk, hogy mit készítünk belőle. Ha levesként, főzelékként készítjük, akkor a fokhagyma, frissen őrölt fekete bors és a különböző zöldfűszerek is remekül kiemeli az ízét. Aki a csípősebb ízeket kedveli bátran használhat mellé curryt, chilit és cayenne borsot is.
Érdemes gazdagon fűszerezni, hiszen a fűszerek kiemelik a zeller ízét. Ráadásul, más és más ízhatást érhetünk el általuk.
Zeller fűszerei
Bazsalikom: az olasz – és mediterrán – konyha egyik alap fűszernövénye. Erős antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású, de jótékonyan hat az emésztésre is. Kellemetlen szájszag és migrén esetén is hatásos. Rendkívül jól illik paradicsomos ételekhez, mártásokhoz, szószokhoz.
Chili paprika: a chili por és szósz formájában is elérhető. Fő hatóanyaga – mely az erősségéért is felelős – a kapszaicin.
Fokhagyma: a magyar konyha egyik alap fűszernövénye, mely szinte a legtöbb zöldséghez jól illik. Bármilyen sós cukkinis ételbe remekül megállja a helyét. Nemcsak ételízesítő, az egyik legjelentősebb gyógynövényünk is.
Fűszerpaprika: a magyar konyha egyik elmaradhatatlan fűszere. A pörköltfélék, gulyásos ételek alap fűszere – akárcsak a paradicsom vagy a paprika – melyet kezdetben csak dísznövényként termesztettek. Azonban mára a hungarikumok listáját is erősíti – nem véletlenül. Darálmányából készül a hazánkban népszerű Erős Pista is.
Kakukkfű: gyógy- és fűszernövény is, mely hatását elsősorban az illóolajának köszönheti. Gyulladásgátló és vizelethajtó is. A leggyakrabban használt konyhai fűszernövényeink egyike. Elsősorban paradicsomos ételekhez, szószokhoz, mártásokhoz, gombás és tejszínes ételekhez használjuk. De a húsok, halak, semlegesebb ízű zöldségek – cukkini, burgonya – ízesítésére is kiváló. A bab, borsó, káposztafélék készítésénél az emésztést segítendő használjuk az ízesítés mellett.
Oregánó: A közönséges szurokfű élénkítő, erősítő és fertőzésgátló hatású is. Leginkább a paradicsomos ételek fűszereként ismert, de tésztás és zöldséges ételek remek ízesítője is. Régen a majoránna alternatívájaként is használták.
Érdemes fűszerezését annak megfelelően változtatni, variálni, hogy milyen ételt készítünk a zellerből.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Zeller
Vissza a kategória cikkeihez