Zeller gondozása

A zeller vetését, kiültetését követően kerülhet sor a zeller gondozására, mely nem túl bonyolult feladat. Ezért is érdemes zellert nevelni otthon házikertben, biokertben egyaránt. Ráadásul nagyon egészséges és a dófolyamatosan szedhető zeller zöld fűszerezésével különleges ízhatást érhetünk el az ételek készítése során.

A zeller vetésére február végén, március elején kerülhet sor legkorábban. Ha lehetőségünk van a későbbiek során fűtött, fóliás nevelésre, akkor már januárban el lehet vetni a magokat. Ebben az esetben már júniusban friss zeller gumókhoz juthatunk.

A magvetést követő 2-4 héttel lehet először ritkítani. Ezután, ha már van 3-4 lomblevelük és már elérték a 12-15 cm-es magasságot is, illetve a kinti hőmérsékletben már nem várható fagykörüli állapot, akkor történhet meg az ültetése szabadföldbe. Ez nagyjából május 15-25 közé tehető időszak, de mindenképpen június elejéig meg kell történjen. Kiültetése gyommentesített, komposzttal elkevert földbe történjen. Ha kedvezőtlen a termőterület talaj típusa, érdemes magaságyásba ültetni. Napfényes helyre ültessük, mert árnyékban a növények megnyúlnak, a gyökerük elvékonyodik, mely kedvezőtlen hatással lesz a gumó fejlődésére.

Zeller gondozása, szedése

A kiültetését követő két hét múlva – mikorra már megszokta a helyét és meg is erősödött – mulcsozható a talaja. A mulcsozása következtében jobban meg tudja tartani a föld a nedvességet. A zeller ugyanis vízigényes növény, ha nem mulcsozzuk, akkor szükséges hetente egyszer öntözni, mulcsozással ritkábban is elegendő. A vízigénye keléskor és a gumófejlesztéskor a legnagyobb.

Mivel pedig tengerparti növény hozzászokott a sóhoz is. Ezért mindenképpen ajánlott néha sós vízzel történő locsolása is. Ehhez 10 liter vízhez adjunk egy evőkanál sót és így összekeverve a vizet öntözzük meg a gyökerét.

Szükséges a folyamatos gyommentesítés is körülötte. Érdemesebb kézzel kihúzgálni a gyomokat, akkor ugyanis gyökerestől tudjuk eltávolítani, míg kapálás során csak elvágjuk a gyökereket. A locsolástól összetömörödött földet azonban kapálással célszerű fellazítani.

Növényvédelem

Ha szükséges a növényvédelmét is el kell látni. Bár biokertben nevelve ez nem a hagyományos módszerekkel történik. Bár a zeller betegségei jellemzően a mag fertőzöttségéből alakul ki, illetve vírusos eredetű. Ez utóbbinak csak a terjedését tudjuk megakadályozni elsősorban a levéltetvek elpusztításával.

Felszedése

A zeller zöldje a palántázás után folyamatosan szedhető. A gumói őszre érnek be. Akár nyár végétől folyamatosan is felszedhető igény szerint. Az időjárás függvényében – akár október elejéig is – a földben tartható. Ezt követően gondoskodni kell a tárolásáról.

Gumós zeller termesztése kiskertben:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Zeller

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom