Tartalomjegyzék
A zeller hatása a szervezetre igazán jelentős, már az ókorban ismerték és használták anyagcsere problémák kezelésére. Az egyiptomiak már termesztették is. A kínai gyógyászatban pedig fiatalító és méregtelenítő növényként alkalmazzák. Az egész világon termesztik. Hazánkban a gumós változat terjedt el igazán, bár napjainkra a szárzeller is egyre keresettebb.
A zeller termesztése hazánkban a Homokhátság területére – jellemzően Bugyi és Szabadszállás környékére – összpontosul. Azonban a terület szűkülésével a termelők száma is évről-évre csökken. Kiskerti termesztése jelentős, biokertben, magaságyásban is könnyedén nevelhető. Érdemes bármely formájában minél többet fogyasztani. Hiszen rendkívül egészséges zöldség, mely a szerveztre csak rendszeres fogyasztás mellett fejti ki jótékony hatását. Mivel rendkívül jól tárolható, így szezontól függetlenül egész évben hozzájuthatunk.
Zeller hatása
A zeller vitamin- és ásványi anyag tartalma igazán magas. Ezen kívül a gazdag – a szervezet számára hasznos – rostban egyaránt. Ennek köszönhetően számos jótékony hatással bír a szervezetre.
Zeller jótékony hatásai:
- magas rost tartalmának köszönhetően méregtelenítő, salaktalanító, anyagcsere gyorsító hatású
- az emésztést is gyorsítja
- csökkenti a székrekedést és a puffadást
- vízhajtó, így a sejtek között megrekedt víztől hatásosan megszabadít
- baktériumölő
- gyulladáscsökkentő
- hatékony segítség a húgyúti fertőzések megelőzésénél
- asztmára, pattanások kezelésére is alkalmazható
- az idegrendszerre is jótékony hatású a fogyasztása, így a stressz csökkentésében is segítség
- nyugtató
Gyógyászati javallatok:
- nehéz emésztés
- székrekedés
- gyomor problémák
- szív- és érrendszeri problémák
- vérnyomás- és koleszterinszint problémák esetében
A legjelentősebb tulajdonsága a nyugtató- és gyulladáscsökkentő hatása.
Zeller feldolgozása
A zeller leginkább a húslevesek elmaradhatatlan fűszereként van jelen a táplálkozásunkban. De a zellerkrémleves és a Waldorf-saláta fő alkotóelemeiként is nagyon ismert. Az utóbbi időben azonban chipsként és grillezve is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. De remek körete lehet húsféléknek, halaknak, sajtoknak egyaránt. Változatosan elkészíthető és fűszerezésének köszönhetően igazán különleges ízhatások érhetők el.
Ideális fogyasztási módjai:
- Nyersen gyufaszál vékonyra felszeletelve extraszűz olívaolajjal és frissen facsart citrom levével ízesítve.
- Saláta alapanyagként más zöldségekkel, gyümölcsökkel keverve.
- Párolva vagy sütve – levesnek, köretnek vagy akár mártásként.
Nyersen szárzellerként fogyasztva jobban megtartja a jótékony hatásait. Salátákat is gazdagíthatunk vele.
Dr Csomai Zita- hogyan fogyasszuk a zellert, a legerősebb gyógynövényt:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Zeller
Vissza a kategória cikkeihez