Tartalomjegyzék
A zeller köret kevésbé népszerű, mint például a burgonya vagy a rizs, pedig számos módon elkészíthető. Sok gyerek sem kedveli, pedig a babák még elfogadják. A zeller megosztó íze a fűszerezésének köszönhetően pedig igazán különleges ízhatásúvá tehető. Érdemes a rizs, tészta, krumpli triumvirátusán túl más köretekkel is megpróbálkozni, hiszen számos lehetőség adott.
Ha csak a zöldségeket vesszük számba a sárgarépa, cékla, spenót, spárga, zöldborsó, zöldbab mind elkészíthető köretnek is. Melyek a mindennapi étkezéseinket változatossá teszik. Ráadásul jótékony hatásaiknak köszönhetően – rendszeres fogyasztásukkal – az egészségünknek is igazán jót tehetünk. Mivel a kalória tartalmuk sem magas diétás ételek remek kiegészítői is lehetnek. A sült répa még a gyerekek nagy kedvence is lehet, hiszen karamellizálódott állapotában édesebbnek hat. A sült cékla bár szintén nagyon egészséges, a cékla megosztó íze miatt nem valószínű, hogy népszerű lesz a gyerekek körében, de érdemes próbálkozni vele.
Zeller köret
A zeller is számos módon feldolgozható nemcsak főételnek, de köretnek is. A legegyszerűbb módja a párolása, mely nem sok időt vesz igénybe. Ráadásul kíméletesebb, mint a főzés, így az értékes vitaminok, ásványi anyagok jobban megmaradnak benne.
A zeller sütőben sütve is remek körete húsételeknek, halaknak, sajtoknak egyaránt. De kedveltek a különböző ízesítéssel elkészíthető zelleres rizottók, raguk, melyek gazdagon zöldségezve, húsozva egytálételként is megállják a helyüket. De remek alternatívája lehet a hasábburgonyának a hasábként – sütőben sütött – sült zeller is. A fűszerezésének köszönhetően – mártogatóssal megtámogatva – pedig az egyik kedvencünkké is válhat. Érdemes kipróbálni!
Zelleres receptek
A zelleres receptek elsősorban még mindig a hagyományos zellerkrémlevest, esetleg zellerfőzeléket mutatják. Pedig számos változatosan elkészíthető rakott ételek kiegészítő alapanyag is lehet. Az utóbbi időben pedig egyre nagyobb népszerűségnek örvend a különböző zöldségek grillezése. Így a grillezett zeller is kiváló körete különböző húsféléknek, halaknak, sajtoknak egyaránt. Ugyan a zeller szezontól függetlenül egész évben elérhető, érdemes betárolni belőle télire.
Készíthetők ezek az ételek diétásan, húsosan vagy hús nélkül. A zeller olyan sokféleképpen variálható és fűszerezhető, hogy szinte megunhatatlan alapanyagot biztosít számunkra egész évben. Bátran kísérletezzünk vele!
Sült zeller grillezett csirkemellel:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Zeller
Vissza a kategória cikkeihez