Tartalomjegyzék
A zeller leves főleg krémlevesként ismert, pedig készíthető hagyományosan is. Ebben az egyszerűen és gyorsan elkészíthető ételben az is nagyon jó, hogy számos módon variálható, gazdagítható. Ráadásul a zeller gumó egész évben könnyedén elérhető, így nem kell csak a szezon időszakára leszűkítenünk. Annál is inkább, mivel a zeller nagyon egészséges. Rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. Hiszen számos – a szervezet számára hasznos – vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mely a szervezetre jótékonyan hat. Ennek hatása azonban elsősorban rendszeres fogyasztás mellett érvényesül, így érdemes belőle egész évben fogyasztani. Annál is inkább, mert fűszerezése által számos különleges, ízletes, változatos étel készíthető.
Egyszerű zeller leves recept
Hozzávalók:
- 1 kisebb zellergumó
- 2 db közepes sárgarépa
- 1 petrezselyemgyökér
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 2-3 zellerlevél
- 1 fej vöröshagyma
- 3 evőkanál olaj vagy zsír
- só – ízlés szerint
- fűszerpaprika – ízlés szerint
- frissen őrölt bors– ízlés szerint
Az egyszerű zeller leves elkészítése lépésről – lépésre:
- Az összes zöldséget megpucoljuk, majd megmossuk.
- A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a répát, fehérrépát felkarikázzuk, a zellert 1,5 centis kockákra vágjuk, a petrezselyemzöldet összeaprítjuk.
- Az olajat vagy zsírt hevítsük fel, majd közepes lángon pároljuk benne üvegesre a vöröshagymát.
- Adjuk hozzá a petrezselyemgyökeret és a zellert és ismét pirítsuk együtt néhány percig.
- Ezután a sárgarépát is adjuk hozzá és további 3-4 percig pároljuk őket együtt folyamatos keverés mellett.
- Ezután szórjuk meg a pirospaprikával, és sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, keverjük össze.
- Majd egy perc múlva engedjük fel 1,2 liter vízzel és adjuk hozzá a zellerzöldet is.
- Fedjük le fedővel és közepes lángon főzzük puhára.
- Mielőtt készre főne keverjük hozzá a finomra vágott petrezselyemzöldet is.
- Készíthetünk bele galuskát, de anélkül is nagyon finom.
Még melegen tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Zeller
Vissza a kategória cikkeihez