Tartalomjegyzék
A zeller mártás vagy szósz kevésbé ismert, mint például a paradicsomból készült mártások. Pedig ez is rendkívül egyszerűen elkészíthető és számos módon felhasználható. Aki kipróbálja nem fog csalódni, nagyon ízletes és sokféleképpen ízesíthető. Készíthetjük csípősebben, pikánsabban vagy édesebben, attól függően, hogy mihez kínáljuk. A zeller pedig rendkívül egészséges, magas vitamin- és ásványianyag tartalma rendkívül jótékonyan hat a szervezet számára. Emiatt érdemes belőle minél többet fogyasztani. Annál is inkább, mivel szinte egész évben könnyedén hozzáférhető. Egyszerűen, gyorsan elkészíthető, mely kiváló húsok mellé vagy akár tésztás ételekhez is. Még a gyerekek kedvence is lehet!
Egyszerű zeller mártás recept
Hozzávalók:
- 1 db nagyobb gumós zeller
- 1 db nagyobb burgonya
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 szál zellerlevél
- 4 dkg vaj
- 1/2 csokor petrezselyem (elhagyható)
- 1,5 dl főzőtejszín
- teáskanálnyi mustár
- evőkanálnyi majonéz
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- 1 evőkanál olaj
A zeller mártás elkészítése lépésről – lépésre:
- A zöldségeket megmossuk és kis kockákra vágjuk.
- A hagymát és a fokhagymát is meg kell pucolni és felaprítani.
- A zeller leveleket is alaposan megmossuk.
- A zöldfűszereket is megmossuk, összeaprítjuk.
- Majd egy serpenyőben kevés olajat hevítünk, rátesszük a felaprított hagymát, üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát is.
- Azzal is pirítjuk egy percet, majd a felkockázott zöldségeket is beletesszük.
- Felengedjük 3 dl vízzel – vagy ha van alaplével – és beletesszük az egyik zellerlevelet is.
- Majd fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal és fedő alatt puhára pároljuk.
- Mikor már majdnem puhára főtt, kivesszük belőle a zeller levelet és hozzáadjuk a vajat és a tejszínt.
- Belekeverjük a mustárt és a majonézt is. (akár el is hagyható).
- Két-három perc alatt összeforraljuk és összeturmixoljuk.
- Még melegen tálaljuk.
A megmaradt zeller levéllel vagy akár friss petrezselyemzölddel is díszíthetjük. Kínálhatunk mellé akár serpenyőben szárazon megpirított sütőtök magokat is. Friss bagettal vagy meleg pirítóssal is kiváló, de remek kiegészítője lehet sülteknek, tészta ételeknek egyaránt. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Zeller
Vissza a kategória cikkeihez