Zeller mulcsozása

A zeller mulcsozása több okból kifolyólag is indokolt. De mielőtt erre rátérnénk, nézzük meg, hogy pontosan mi az a mulcsozás és miért van – nemcsak a zeller termesztés esetében – nagy jelentősége. A zeller ugyan egészséges zöldség, főleg kiváló ízanyagai miatt nagyon népszerű, nem is a tápértéke miatt. Bár a kalória tartalma rendkívül alacsony és számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot, valamint rostot tartalmaz. Ezért, ha lehetőségünk van rá, nem árt, ha van néhány tő a kertünkben is.

Mire figyeljünk a zeller ültetése során?

Érdemes már az ültetése előtt átgondolni, hogy mi a célunk vele. Szárzellert vagy gumós zellert szeretnénk termeszteni? Érdemes ehhez a megfelelő vetőmagot, lehetőleg megfelelő, megbízható helyről – leginkább kertészetből, szakáruházból – beszerezni.

Majd az ültetést megelőzően fontos a megfelelő hely kiválasztása, a talaja előkészítése. Általánosságban elmondható, hogy a zeller a laza szerkezetű, jó vízgazdálkodású, humuszokban gazdag talajon érzi jól magát. A pangó vizet és a talaj kiszáradását is rosszul viseli. Az árnyékos, félárnyékos helyeket nem kedveli, ott a levele és a termése is megnyúlik. Már a kiültetését megelőzően érdemes a helyét tápanyaggal dúsítani. Zeller biokertbe és magaságyásba is ültethető.

Az ültetésnél a fajtának megfelelő sor- és tőtávolságot (legalább 40×40 cm) hagyjunk és alaposan öntözzük be. A vízellátásáról folyamatosan szükséges gondoskodni. Kisebb adagokban a tövénél locsoljuk és arra figyeljünk, hogy ne álljon alatta a víz.

A zeller mulcsozása

A zeller gyökérzete gyorsan fejlődik és a kiszáradás, de a fagy is veszélyezteti. Ennek oka pedig abban keresendő, hogy a gyökere nagyon közel van a földfelszínhez, így viszont nagyon ki van téve az időjárás viszontagságainak. Ezért a takarása segít a megfelelő körülményeket biztosítani a fejlődéséhez.

A mulcsozás segíti:

  • a talaj víz-levegő optimalizását
  • a hőmérséklet szabályozását
  • a gyommentesítést
  • a gyökerek védelmét az időjárási körülményektől
  • a talaj nedvességének megtartását
  • a növény védelmét a kórokozók, kártevők ellen

Milyen anyaggal mulcsozzunk

A talaj takarására tökéletesen alkalmas az aprított fakéreg, faforgács, szalma, széna, de akár a lehullott lomb is megfelelő. A szerves növényi mulcs előnye, hogy korhadása közben javítja a talaj állapotát. Ezen túlmenően pedig a mulcs a termést is megóvja az öntözés során visszafröccsenő sártól, így a gyümölcsök kevésbé koszolódnak.

A mulcsozást akár többféle anyag keverékéből is kombinálhatjuk. A szárazabb anyagok a levegőztetésben, míg a nehezebbek az időjárás védelmében, és a gyomok ellen nyújtanak nagyobb segítséget.

A tavaszi mulcsozás során érdemes trágyával vegyíteni a mulcsozó anyagot, hogy a tél után kimerült talajt feltöltsük tápanyaggal.

A mulcsozás nemcsak zöldségek, de gyümölcsfák, bokrok esetében is nagyon hasznos. Ősszel a fagyok miatt érdemes felkészíteni a növényeket a megfelelő takarásra, főleg, ha nem várható hótakaró. E célra a legalkalmasabb anyagok a tőzeg, szalma, komposzt, lombozat vagy humusz.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Zeller

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom