Zeller nyersen vagy főzve

Vajon a zeller nyersen vagy főzve egészségesebb? Vagy a zöldségek fogyasztása általában nyers, vagy főtt állapotban egészségesebb-e? Ez örök vita tárgya a zöldségrajongók körében. Az emberek többségének természetes, hogy a nyers ételek egészségesebbek, hiszen például a paradicsom C-vitamin tartalma 10%-kal csökken mindössze két perc főzés után. Emiatt is gondolják sokan, hogy a nyers zöldség egyértelműen egészségesebb, de ez nem minden esetben van így.

Zeller nyersen vagy főzve

Ugyanis vannak olyan zöldségek, amelyek egészségre gyakorolt jótékony hatására igen hasznos, ha előtte megfőzzük. Ilyen, vagyis ezek közé tartozik a sárgarépa, a spárga és még a paradicsom is, mert a főzés megkönnyíti, hogy a bennük lévő antioxidánsok könnyebben beépüljenek szervezetünkbe. Különösen igaz ez a sárgarépában lévő béta-karotinra, amit a szervezet A-vitaminná alakít át. A vastag sejtfalak miatt a nyers sárgarépa bétakarotin-tartalmának mindössze 25%-a hasznosul, főzés során azonban károsodnak a sejtfalak, így a karotin hozzáférhetővé válik.

A zeller esetében érdemes megkülönböztetni a gumós zellert – hazánkban elsősorban ez az ismert és termesztett – és a szárzellert. Bár ez utóbbi is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A gumós zeller is fogyasztható nyersen, bár viszonylag ritkán esszük így. Ugyanis az íze nagyon karakteres, ezáltal megosztó is. A szárzellert elsősorban viszont nyersen használjuk saláták, turmixok kedvelt alapanyaga.

Zeller vitamin tartalma

A zeller számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és rostot is tartalmaz. Megtalálható benne az A-, B-vitamin számos változata, C-, és K-vitamin egyaránt. Ásványi anyagok közül pedig különösen gazdag kalciumban, magnéziumban és káliumban.

A szárzeller ásványi anyag tartalma magasabb, mint a gumós társáé. Ráadásul fitotápanyagokban is igen gazdag, melyek gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatással is rendelkeznek, valamint hatékonyak a szívbetegségek elleni küzdelemben is.

Érdemes emiatt a zellert – bármely fajtáját és bármely formájában – a szezonban minél többféleképpen fogyasztani, hiszen sokat tehetünk vele az egészségünk megőrzéséért. A zeller hatása a szervezetre ugyanis rendkívüli, mely hatás elsősorban rendszeres fogyasztás mellett érvényesül. Ráadásul a kalória tartalma sem magas, így kiválóan beépíthető fogyókúrás étrendbe is.

Most akkor nyersen, vagy főve?


Akár nyersen vagy főzve fogyasztjuk el a zöldséget, gyümölcsöt érdemes az alábbiakra tekintettel lenni:

  • ha lehetőségünk van rá, helyi termékeket vásároljunk, mert bizonyos vitaminok elvesznek a szállítás és a tárolás során.
  • a legtöbb zöldséget kamrában érdemes tárolni, nem hűtőben, mert az tovább optimalizálja az érési folyamatot.
  • a gyümölcsöt és a zöldséget érdemes mindig csak a felhasználás előtt előkészíteni
  • növeljük a zsírban oldódó vitaminok felszívódását egy kevés hidegen sajtolt olajjal
  • érdemes mindig az adott szezonnak megfelelő zöldséget, gyümölcsöt vásárolni, szezonon kívül figyelembe vehetjük a fagyasztott termékeket is. Ezeket ugyanis gyorsan fagyasztják le, így benne maradnak az értékes tápanyagok.

Egy biztos, érdemes az egészséges egyensúlyt tartani: vagyis élvezni a friss, ropogós nyers zöldségeket C-vitamin tartalmuk miatt, és megpárolni, főzni őket antioxidáns hatásukért.

Így blansírozz zöldségeket:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Zeller

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom