Zeller pálinka

Tényleg létezik zeller pálinka? A válasz: Igen, még ha nem is helyes pálinkának hívni, mivel tulajdonképpen egy zöldségpáraltról van szó. Mi is ez tulajdonképpen és hogyan jutott eszébe bárkinek is a zellerből, céklából vagy egyéb zöldségfélékből pálinkát főzniEhhez talán a paradicsom pálinka történetéig vissza kell mennünk.

Történt ugyanis, hogy az 1940-es évek végén az ország egyes részeiben olyan nagy mennyiségű paradicsomot termesztettek, hogy az eladhatatlanná és feldolgozhatatlanná vált. Így merült fel a gondolat, hogy lehet-e vajon szeszt főzni a paradicsomból. A gondolatot tett követte, így elkezdték a gyors kísérletezést. Mely olyan jól sikerült, hogy egy mázsa jól beérett paradicsomból több mint három liter ötvenszázalékos, kellemes ízű pálinkát sikerült előállítani, így nem veszett kárba a termés. A paradicsom pálinkát azóta is főzik számos egyéb zöldségfélével együtt.

Zeller pálinka jellemzői

Itt érdemes tisztázni, hogy nem minden párlat pálinka, de minden pálinka párlat. Miért fontos ez? Pálinka ugyanis csak Magyarországon termelt, cefrézett, majd főzött gyümölcsből készülhet. Kizárólag gyümölcsből. Minden más főzet esetén legyen az akár ananász, banán, narancs, gránátalma, cékla, zeller, vagy akár medvehagyma, vagy paradicsom, ezekből készült főzetek esetén csak párlatról beszélhetünk.

Az előbbiek esetében azért, mert nem hazánkból származó gyümölcsök, az utóbbiak esetében pedig azért, mert nem gyümölcsök. Bár az eljárás, amivel készítik őket közel azonos. Szükséges zöldségek vagy gyümölcsök mennyisége egy liternyi párlat elkészítéséhez a cukortartalmuk szerint változik.

A zeller párlata intenzív illatú, a friss zeller gumó telt, fűszeres és édes jegyeivel párosodik. Különösen krémlevesekhez, mártások ízesítésére zeller chips és zellerszár karakteresebbé tételéhez ajánlható. Zelleres ételek mellé is kiválóan társítható. Ha lehetőségünk adódik rá, hogy kipróbáljuk, ne hagyjuk ki! 

https://www.palinka-patika.hu/zoldsegparlatok.html

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom