Tartalomjegyzék
A zelleres ételek között ritkán merül fel a zeller sütése. Pedig rendkívül gyorsan elkészíthető, ízletes, változatos köreteket varázsolhatunk belőle. Érdemes kipróbálni, ha már amúgy is unjuk a rizs, tészta, burgonya triumvirátusát. Remek alternatívája lehet bármelyiknek a sült zeller. Ráadásul a zeller nagyon egészséges. Hiszen számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz. Magas a víz tartalma is, a kalória tartalma pedig kifejezetten alacsony, így alkalmas fogyókúrás étrendek kiegészítésére is. Sőt létezik zeller diéta is.
A zeller nem tartozik a legnépszerűbb zöldségeink közé, ennek egyik fő oka a karakteres ízében keresendő. Ezért jellemzően ízesítésre – főleg a különböző levesek ízfokozására – használjuk. Pedig a zeller fűszerezésével igazán különleges ízhatások érhetők el, érdemes kísérletezni vele. Továbbá ez az egyik olyan zöldségünk, ami szinte egész évben korlátlanul hozzáférhető. Rendszeres fogyasztásával pedig sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért, hiszen igazán jótékony hatású.
Zeller sütése
A zellert jellemzően főzzük vagy pároljuk. A nyers zeller fogyasztása főleg saláták, turmixok esetében kerül előtérbe. Ilyenkor is jellemzően a szárzeller, bár a gumós is fogyasztható nyersen. A párolás kíméletesebb, mint a főzés, mivel úgy jobban benne maradnak az értékes vitaminok, ásványi anyagok. A szezonban érdemesebb minél többet fogyasztani ebből a nagyon egészséges zöldségből, de mivel rendkívül jól tárolható, el is rakhatjuk télire.
A szárzeller tavasztól elérhető a piacok, bevásárlóközpontok polcain. A gumós változat egész évben elérhető. Vásárolhatunk kisebb vagy nagyobb darabokat is, de talán a legjobb a közepes méretű. Figyeljünk arra, hogy mindig friss zöldséget vásároljunk. A szottyadt, nedvességét vesztett zöldség már nem friss, a fonnyadt levelű sem.
Hozzávalók:
- 1 (vagy több) közepes zeller
- 2 evőkanál olívaolaj
- só – ízlés szerint
- fűszerkeverék: fűszerpaprika, bors, fokhagymapor, oregánó, kakukkfű, só
A zeller sütése lépésről – lépésre:
- Először a zellert meg kell pucolni és alaposan meg kell mosni.
- Majd vágjuk kívánt méretű hasábokra, akár mint a hasábburgonyánál.
- Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
- A fűszerkeveréket készítsük el úgy, hogy minden hozzávalóból egy teáskanálnyit tegyünk egy tálkába és alaposan keverjük össze. (Aki pikánsabban szereti keverhet hozzá cayenne borsot, vagy chili paprikát és fokhagymapor helyett összezúzott fokhagymagerezdet is).
- Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük rá a hasábokat.
- Locsoljuk meg az olajjal és szórjuk meg a fűszerkeverékkel.
- Alaposan forgassuk össze, hogy mindenhol érje az olaj és a fűszerkeverék is a zöldség darabokat.
- Majd tegyük az előmelegített sütőbe és 20-25 perc alatt süssük aranybarnára. Félidőnél forgassuk át, hogy mindenhol megsüljön.
Még forrón tálaljuk. Készíthetünk hozzá különböző – fokhagymás, pikáns paradicsomos – mártogatós is. Remek körete lehet húsféléknek, sajtoknak, halaknak egyaránt. Jó étvágyat hozzá!
Sült zellerhasáb:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Zeller
Vissza a kategória cikkeihez