Zeller szezon

A zeller szezon már június végétől, július elejétől egészen következő év tavaszáig tart. A zeller nagyon egészséges, számos vitamin- és ásványianyag megtalálható benne, melyre a szervezetnek szüksége van. Éppen ezért érdemes a szezonban minél többet fogyasztani belőle, hiszen az immunrendszerünket is erősítjük általa. Valamint a szervezet vitamin raktárait is fel tudjuk tölteni tél előtt. Örök kérdés, hogy a cukkini vajon gyümölcs vagy zöldség, de mindegy miként fogyasztjuk, csak fogyasszuk. Viszonylag korán – a hozzátáplálást követően néhány hónappal – már babáknak is adható. Magas rost és víztartalma miatt az emésztésüket könnyíti.

Zöldségek, gyümölcsök szezonja

A gyümölcsök és zöldségek esetében jó, ha tudjuk, hogy mikor teremnek, így a piacon is akkor vegyük, amikor szezonja van. Ezáltal csökkenthető a környezet terhelése, amit a szállítás, a csomagolás, a tartósítás jelent a messziről jövő áruk esetében. Arról nem is beszélve, hogy a helyi termelőket is támogatni tudjuk, miközben a vásárlók pedig helyi minőségi termékeket kaphatnak.

Ha figyelünk arra, hogy a gyümölcsöket és a zöldségeket a szezonjuk idején vásároljuk, akkor:

  • a legfrissebb, leginkább vitamindús zöldségekhez, gyümölcsökhöz juthatunk hozzá
  • azokhoz éretten juthatunk hozzá, hiszen nem féléretten szedik le, hogy a hosszú utaztatást még kibírja, ne romoljon meg 
  • tartósítószer- és vegyszermentes ételekhez jutunk, hiszen frissen szedett árut vásárolhatunk
  • a szezonális gyümölcsök vásárlásával a pénztárcánkat is kíméljük, hiszen minden gyümölcs és zöldség a szezonjában kapható a legkedvezőbb áron
  • érdemes a szedd magad akciókat is keresni, főleg, ha nagyobb mennyiségű befőzést, lekvár főzést tervezünk, vagy lefagyasztanánk télire

Zeller szezon

A zeller vetése február végén, március elején kezdődhet meg. Kiültetése csak a kései fagyok elmúltával történjen a szabad földbe, ugyanis nagyon érzékeny a hidegre. Magaságyásba valamivel korábban is kiültethető. Hazánkban főleg a gumós zeller ismert és használt gyógy- és fűszernövény. De megtalálható szárzeller és metélőzeller formájában is.

A szárzeller néhány évvel ezelőtt még szinte ismeretlen volt számunkra. Napjainkra azonban számos zöldségesnél és nagyobb bevásárlóközpontok polcain megtalálható, egyre keresettebb. Érdemes ezt is felhasználni, mivel ásványi anyag tartalma magasabb a gumós változatáénál. Ez a fajta a saláták és turmixok elmaradhatatlan alapanyaga is.

Jellemzően június végétől már elérhető az új, friss zöldség. A gumós zöldség onnantól következő év tavaszáig. A zeller ugyanis rendkívül jól tárolható. A szárzeller pedig akár le is fagyasztható.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Zeller

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom