Zeller talaja

A zeller talaja leginkább az ültetése során kerül előtérbe. Ennek a Dél-Európából származó növénynek, – mely az ernyősvirágúak családjába tartozik, – a gyógyító erejét már az ókori görögök is használták. De a kínai gyógyászatban is előkelő helyet foglal el. Hazánkban is nagyon népszerű, így házi kertekben és nagyüzei termesztésben egyaránt megtalálható. Vetése már február közepén kezdődhet.

Hogyan történjen a zeller vetése, ültetése

A zellert általában magvetéssel vagy palántázással termesztik. Vetésére már akár február közepétől sor kerülhet, ugyanis igen hosszú ideig csírázik (akár egy hónapig is).

Szabadföldbe csak május közepe felé – ha már az éjszaki hőmérséklet sem megy 15 °C alá – ültessük a palántákat. Ugyanis melegigényes növény. Hőigénye csíráztatáskor is legalább 20-25 °C. Kiültetéséig is meleg helyen kell tartani.

Kiültetése előtt a földet előzőleg már készítsük elő: ássuk fel, mentesítsük a gyomoktól és trágyázzuk is meg. Olyan helyet keressünk a számára, ahol a lehető legtöbb nap éri. A félárnyékos, árnyékos helyet nem kedveli. Kiültetés során az ideális sortávolság és tőtávolság 40X40cm.

A zeller talaja

A zeller a jó vízelvezetésű, homokos-agyagos, vagy agyagos talajt kedveli.  De szinte bárhol termeszthető hazánkban, ahol nem nagyon kötött a talaj. De honnan tudjuk, hogy milyen a kertünk talaja?

A talaj kötöttségét, szerkezetét könnyen meg lehet állapítani az alábbiak alapján:

  • A vizes homoktalajból gyúrt földdarab állandóan szétesik a kezünk között.
  • A közepesen kötött vályogtalajból gyúrt giliszta nem esik szét, de nem is nagyon hajlítható.
  • A kötött agyagos talajból gyúrt giliszta olyan hajlékony, képlékeny, hogy a fazekasok megirigyelnék, de a kertészkedők ennek nem annyira örülnek.

Talaj savassága

A padlizsán az enyhén meszes talajokat kedveli.

A növények többsége a semleges kémhatású talajokat kedveli. Ám vannak kifejezetten savanyú talajt kedvelő növények. Ilyenek például a rododendronok, erika, szelídgesztenye. Illetve vannak meszes talajt kedvelők, mint például a barackfélék, bab, kömény, sziklakerti növények.

Hogyan tudjuk meg, hogy a mi kertünkben lévő talaj meszes-e?

Ha a talajra háztartási sósavat csepegtetünk, és az erősen pezsegni kezd, akkor sok meszet tartalmaz. Ha nem, akkor valószínűleg inkább savanyú. Az ország nyugati határszélén, vulkáni hegyeink erdőtalajain és a réti talajokon kimért telkeken jellemzően savanyú, míg a mészkőhegyek és dombvidéki kertek talaja általában semleges vagy meszes.

Indikátor papír segítségével pontosan megállapítható a talaj kémhatása. Ehhez egy pohárba egyharmad részig földet kell tenni, majd fel kell tölteni vízzel és el kell kevergetni. A teljes ülepedés és letisztulás után, bele kell mártani az indikátor papírt. Ha a:

  • a pH: 6-7 -> akkor a talaj semleges, vagyis nagyon jó
  • a pH: 5 -> enyhén savanyú
  • a pH: 8 -> enyhén lúgos, vagyis meszes

Ha pH 4 alatti vagy pH 9 fölötti, akkor már szélsőséges, javításra szoruló talajról beszélünk. A savanyú talajok mészporral könnyedén javíthatók. Indikátorpapír vegyszerboltokban és iskolai szemléltetőeszközöket forgalmazó üzletben beszerezhető. A padlizsán akkor fejlődik a legjobban, ha a talaj pH értéke 5,8 és 6,5 közé esik.

Talaj humusztartalma

A sötétebb színű talajok több szervesanyagot tartalmaznak, mint a világos színűek. Minél sötétebb a kertünk talaja, annál jobb. Becsüljük meg a talaj felső rétegét, mert az a legértékesebb. A talaj humusztartalma könnyedén javítható istállótrágyával vagy komposzttal egyaránt. Mindkettőből sok kell, négyzetméterenként legalább 10 kg.

Növelik a talaj szervesanyag és humusztartalmát az ott termő növények és gyomok beásott maradványai is: gyökér, levél, szár. (Ilyenkor azonban érdemes arra figyelni, hogy beteg növényi részeket ne ássunk bele a talajba, mert akkor tovább terjedhet a betegség. A beteg részeket ajánlott azonnal megsemmisíteni.) A zeller betegségei is könnyedén terjedhetnek a nem megfelelően kezelt beteg növényi részektől.

A zeller a magas szerves és ásványi anyag tartalmú talajban fejlődik igazán jól. Főleg a kálium igénye nagy. Kiültetés előtt érdemes előkészíteni a földjét.

Amennyiben nagyon hideg a föld, érdemes kiültetés előtt néhány héttel fekete talajtakaró fóliával befedni a földet, hogy melegítsük.

Amennyiben nem megfelelő kertünkben a talaj, érdemes magaságyásban nevelni. Ebben az esetben ugyanis elég csak ezt a földet a zeller igényeinek megfelelően beállítani.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Zeller

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom