Zeller télire

A zeller télire való eltevése mindenképpen hasznos, hiszen ez a zöldség rendkívül egészséges, fogyasztása rendszeresen ajánlott. A zeller jótékony hatása és pozitív tulajdonságai már évszázadokkal ezelőtt ismertek voltak, hiszen a népi gyógyászatban is jelentős helyet foglalt el, nemcsak a konyhákban és a kamrák polcain. Ez a nagyon egészséges zöldség egész évben hozzáférhető, de érdemes a zeller szezon alatt beszerezni belőle nagyobb mennyiséget és elkészíteni üvegekbe télire is. Hiszen az egyik legnépszerűbb konyhai alapanyag.

A zeller tárolása elsősorban a gumók esetében lehetséges. A gumók hűvös, de fagymentes pincékben, homok közé téve hosszú ideig eltárolhatók. A szárzellert fagyaszthatjuk is, a levél zöldjét pedig üvegekbe rakhatjuk. Így tudjuk a friss ízeket télire is megtartani. A zellert ugyanis számos étel ízesítésére is használjuk.

Zeller télire – recept

Ez alapján a recept alapján a zeller zöldje egyszerűen és könnyen elrakható a téli hideg napokra is. Mely aztán levesek, mártások ízesítőjeként használható fel.

Hozzávalók:

  • 30 db zellerlevél
  • 3 evőkanál só
  • befőttesüvegek jól záródó kupakokkal

A megadott mennyiség tetszőlegesen növelhető.

Zeller zöld elrakása télire

Az elkészítés lépései:

  1. Először a leveleket alaposan meg kell mosni a szennyeződésektől.
  2. Majd szárítsuk meg, akár konyharuha vagy papírtörlő közé rakva.
  3. Tegyük késes aprítógépbe vagy egy vágódeszkán vagdossuk össze minél apróbbra.
  4. Minden négy evőkanálnyi felaprított zellerzöldet keverjünk össze alaposan egy evőkanálnyi sóval.
  5. Majd az előre kimosott, kifertőtlenített üvegekbe levegőmentesen kanalazzuk bele.
  6. Járjuk le a jól záródó kupakokkal és tegyük hűvös helyre.

Felbontást követően hűtőben tároljuk. Nagyon finom főételek, húsok, levesek, szószok ízesítésére.  

https://hu.wikipedia.org/wiki/Zeller

Vissza a kategória cikkehez

error: Védett tartalom