Tartalomjegyzék
A zeller télire való eltevése mindenképpen hasznos, hiszen ez a zöldség rendkívül egészséges, fogyasztása rendszeresen ajánlott. A zeller jótékony hatása és pozitív tulajdonságai már évszázadokkal ezelőtt ismertek voltak, hiszen a népi gyógyászatban is jelentős helyet foglalt el, nemcsak a konyhákban és a kamrák polcain. Ez a nagyon egészséges zöldség egész évben hozzáférhető, de érdemes a zeller szezon alatt beszerezni belőle nagyobb mennyiséget és elkészíteni üvegekbe télire is. Hiszen az egyik legnépszerűbb konyhai alapanyag.
A zeller tárolása elsősorban a gumók esetében lehetséges. A gumók hűvös, de fagymentes pincékben, homok közé téve hosszú ideig eltárolhatók. A szárzellert fagyaszthatjuk is, a levél zöldjét pedig üvegekbe rakhatjuk. Így tudjuk a friss ízeket télire is megtartani. A zellert ugyanis számos étel ízesítésére is használjuk.
Zeller télire – recept
Ez alapján a recept alapján a zeller zöldje egyszerűen és könnyen elrakható a téli hideg napokra is. Mely aztán levesek, mártások ízesítőjeként használható fel.
Hozzávalók:
- 30 db zellerlevél
- 3 evőkanál só
- befőttesüvegek jól záródó kupakokkal
A megadott mennyiség tetszőlegesen növelhető.
Zeller zöld elrakása télire
Az elkészítés lépései:
- Először a leveleket alaposan meg kell mosni a szennyeződésektől.
- Majd szárítsuk meg, akár konyharuha vagy papírtörlő közé rakva.
- Tegyük késes aprítógépbe vagy egy vágódeszkán vagdossuk össze minél apróbbra.
- Minden négy evőkanálnyi felaprított zellerzöldet keverjünk össze alaposan egy evőkanálnyi sóval.
- Majd az előre kimosott, kifertőtlenített üvegekbe levegőmentesen kanalazzuk bele.
- Járjuk le a jól záródó kupakokkal és tegyük hűvös helyre.
Felbontást követően hűtőben tároljuk. Nagyon finom főételek, húsok, levesek, szószok ízesítésére.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Zeller
Vissza a kategória cikkehez