Zeller ültetése

A zeller ültetése csak a fagyok elmúltával történhet meg. A zeller vetésére február végén, március elején kerülhet sor. Csírázásához szükség van legalább 19˚C – a keléshez inkább 25˚C – körüli hőmérsékletre. A magvetést követő 2-4 héttel lehet először ritkítani, majd, ha a kinti hőmérsékletben már nem várható fagykörüli állapot, akkor kiültethető. Kiültetéséhez szükséges az is, hogy legyen legalább 3-4 lomblevelük és elérjék már a 12-15 cm-es magasságot is.

Zeller ültetése

Május közepén az időjárás függvényében megkezdődhet a kiültetés. Azonban mindenképpen június elejéig ajánlott ezt befejezni. A zeller kiültetését megelőzendő szükséges a megfelelő helyének kiválasztása és előkészítése is. A napfényes helyet kedveli, félárnyékos helyen sem érzi jól magát. Így csak olyan helyre ültessük, ahol nem magasodik fölé más növény.

Talaját még előző ősszel készítsük elő. Gyommentesítsük a talajt és komposzttal dolgozzuk el. Káliumigényes növény, így arra figyeljünk, hogy ebbéli igényét kielégítsük. Ennek hiányában a fagytűrő képességét, a betegségekkel szembeni ellenállását és a fagytűrő képességét is kockáztatjuk. Az adott évben azonban már ne juttassunk a földbe szerves anyagot, mivel az laza szerkezetűvé, így betegségre fogékonyabbá is teheti a gumót.

A hosszú gyökereket érdemes egyharmadrészben eltávolítani, mert a hosszan lenyúló gyökér esetén a gumósodás elmaradhat.

Szabadföldi kiültetése

Majd, ha minden készen áll, akkor a palántákat ültessük 40×40 cm-es sor és tőtávolságra egymástól. Ne ássuk mélyen a talajba csak a gyökérnyakig, ügyelve arra, hogy a levelek eredési zónája ne kerüljön a talaj alá. A földet nyomkodjuk le körülötte és locsoljuk meg. Érdemes csalánázalékos vízzel öntözni, mivel akkor elkerüli a zellerrozsda.

Ezt követően nagyjából két hét múlva már mulcsozni is lehet. Addigra már megszokja a helyét és meg is erősödik.

Mivel az illata megzavarja a káposztalepke tájékozódását, így védőnövénye a káposztának, karfiolnak, karalábénak is. Kedvelt társnövényei még a bab, paradicsom, uborka is, azonban ne kerüljön burgonya, kukorica, saláta mellé! Négy évig ugyanoda se ültessük, ahol azt megelőzően volt.

Zeller gondozása, szedése

A zeller gondozása nem túl bonyolult folyamat. A mulcsozása következtében jobban meg tudja tartani a föld a nedvességet. Ha nem mulcsozzuk, akkor szükséges hetente egyszer öntözni, mulcsozással ritkábban is elegendő. A zeller ugyanis vízigényes növény, így szükséges hetente minimum egyszer locsolni. Mivel pedig tengerparti növény hozzászokott a sóhoz is. Ezért mindenképpen ajánlott néha sós vízzel történő locsolása is. Ehhez 10 liter vízhez adjunk egy evőkanál sót és így összekeverve a vizet öntözzük meg a gyökerét. Szükséges a folyamatos gyommentesítés is körülötte.

Felszedése

A zeller zöldje a palántázás után folyamatosan szedhető. A gumói őszre érnek be. Akár nyár végétől folyamatosan is felszedhető igény szerint. Az időjárás függvényében – akár október elejéig is – a földben tartható. Ezt követően gondoskodni kell a tárolásáról.

Zeller vetése:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Zeller

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom