Zeller vásárlása

A zeller vásárlás egész évben történhet. Bár a zeller szezon – az időjárás függvényében – már akár június elejétől megkezdődik. Innentől érhető el a friss szárzeller és a gumós zeller is. Folyamatosan szedhetők az érettségük függvényében. Bár a zeller nem olyan népszerű zöldség, mint például a burgonya, így jellemzően nem is tárolunk be belőle télre. Pedig a gyökérzöldségekkel együtt – sárgarépa, petrezselyem, cékla, téli retek – a gumós zeller is elvermelhető a téli hónapokra. Ezt a fajtát ritkán fagyasztjuk, az inkább a szárzeller esetében alkalmazott eljárás.

Zeller vásárlása

A zeller – szemben más zöldségekkel és népszerű gyümölcsökkel – ritkán található meg út menti standokon. Még a málna, eper, dinnye vagy burgonya esetében ez egy bevett eljárás, a zeller inkább a piacokon, bevásárlóközpontok polcain fellelhető termés. Őstermelőknél sem szoktuk keresni, ugyanis annál sokkal kevesebbet fogyasztunk belőle. Pedig a zeller nagyon egészséges zöldség. Bár a karakteres íze miatt elég megosztó, főleg a gyerekek körében nem népszerű zöldség. Pedig számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot, rostot tartalmaz. Rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészégünk megőrzéséért. Mivel számos jótékony hatással bír a szervezet számára.

Zeller felszedése

A szárzeller főleg friss fogyasztásra alkalmas, de akár le is fagyasztható. Jellemzően salátákba, turmixokba használjuk nyersen. Mivel pedig rendkívül alacsony a kalória tartalma – szinte nincs is – remek kiegészítője a fogyókúrás étrendeknek. Emiatt is a tavasz egyik legkedveltebb zöldségnövénye. Számos fogyókúrás és méregtelenítő diéta alapanyaga.

A metélőzellert főleg az ételek ízesítésére használjuk. Friss fogyasztásra, de le is fagyaszthatjuk a leveleket.

A gumós zeller nyár elejétől egészen október végéig szedhető fel. Utóérése nincs, így ami kikerült a földből az már nem érik tovább. A gyökérzöldségek közül a legtovább tartható a földben. Bár palántaként vigyázni kell, hogy csak akkor ültessük ki, ha már a kései fagyok is elmúltak, ugyanis nem viseli jól a hideget. De gumós állapotában a kisebb fagyok sem tesznek benne kárt.

Mielőtt felszedjük – főleg a betárolásra szánt zöldség esetében – már néhány héttel előtte ne locsoljuk. Ugyanis akkor így növelhetjük az eltarthatóságának idejét. Amennyiben rögtön felhasználásra kerül, ha kivettük a földből, akkor természetesen ennek nincs jelentősége.

Zeller tárolása

A zellert is hűvös, de fagymentes helyen érdemes tartani, akárcsak a sárgarépát, petrezselymet, téli retket, pasztinákot vagy a tormát. Legjobban a pincében nyirkos homokban tárolható. De akár ládába – fa vagy műanyag is lehet – soronként berakva, a sorok közé több rétegű papírt téve is elrakhatjuk. Így akár erkélyen is tárolhatjuk.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Zeller

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom