Zeller vetése

A zeller vetése már igen korán történhet, ha már június végén szeretnénk friss leveles gumóhoz jutni.  Bár a zeller rokona a sárgarépának és a petrezselyemnek a származását illetően, mégis eltér a termesztés módjában tőlük. Mivel nagy a vízigénye, csak olyan helyre érdemes vetni, ahol biztosítani tudjuk számára legalább hetente egyszer az öntözést. Lehet szárzellert és metélőzellert is vetni, de ezek egyike sem túl népszerű még hazánkban. Itthon főleg a gumós zeller termesztésének van nagy hagyománya. Bár magvetésük folyamata ugyanígy történik.

Mikor történjen a zeller vetése?

Jellemzően február végén – március elején történhet a magok vetése. A fejlődéséhez meleg – minimum

19˚C – szükséges, de a keléshez inkább 25˚C körüli hőmérséklet az ideális. Pontosan emiatt közvetlenül a szabadba nem jellemző a vetése.

A magvetés lépései:

  1. Egy éjszakára áztassuk be a magokat.
  2. Majd szobahőmérsékletű földet készítsünk elő.
  3. A szaporítóedénybe egyenletes, már leülepedett talajra vessük a magokat.
  4. Majd vékonyan maximum fél cm vastagságban borítsuk be porhanyós, homokos földdel és kicsit tömörítsük le.
  5. Ezután lehetőleg spiccelős locsolóval öntözzük meg, hogy a magok a helyükön maradjanak.
  6. Érdemes üveglappal lefedni a ládát, így nedvesebben tartható.
  7. Ha elkezdtek csírázni, vegyük le az üveglapot.
  8. Amennyiben elérték a szikleveles állapotot már csak 12-13˚C-ot igényelnek.
  9. Vetés után 2-4 héttel már az első lomblevelek megjelenése után, érdemes őket megritkítani. Vagyis ültessük át a kivett növénykéket másik ládába.
  10. Majd a kései fagyok után ültessük ki őket a szabadba.

Mindenképpen érdemes a fagyok elmúltát megvárni, mert kezdetben érzékeny a hidegre. Gumós állapotban már a kisebb fagyokat is elviseli.

A metélő zellert lehet közvetlenül a szabadba is vetni április, májusban. Ezeknek rövidebb a tenyész ideje, a nyár második felétől már szedhetők a levelei.

Gondosan válasszuk meg a helyét és készítsük elő a talaját is kiültetés előtt. Napfényes, komposzttal előkészített helyre ültessük. A félárnyékot nem kedveli, ezért olyan helyre ültessük, ahol nem magasodik fölé más növény.

Zeller gondozása, szedése

A zeller gondozása nem túl bonyolult folyamat. Vízigényes növény, így szükséges hetente minimum egyszer locsolni. Mivel pedig tengerparti növény hozzászokott a sóhoz is. Ezért mindenképpen ajánlott néha sós vízzel történő locsolása is. Ehhez 10 liter vízhez adjunk egy evőkanál sót és így összekeverve a vizet öntözzük meg a gyökerét.

Szükséges a folyamatos gyommentesítés is körülötte.

Felszedése

A zeller zöldje a palántázás után folyamatosan szedhető. A gumói őszre érnek be. Akár nyár végétől folyamatosan is felszedhető igény szerint. Az időjárás függvényében – akár október elejéig is – a földben tartható. Ezt követően gondoskodni kell a tárolásáról.

Zeller vetése:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Zeller

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom