Zeller vitamin

A zeller vitamin tartalma és ásványi anyag tartalma is rendkívül magas, ezért fogyasztása nagyon egészséges. Ráadásul sok vizet és – a szervezet számára fontos – rostot tartalmaz. Bár nem tartozik a legnépszerűbb zöldségek közé. Ugyanis az íze meglehetősen erős, karakteres, – főleg a gyerekek nem rajonganak érte – de érdemes rendszeresen fogyasztani belőle, nemcsak a szezonban. Hiszen remekül tárolható is, mely lehetőséget ad a téli eltevésre, ezáltal biztosítva, hogy akár egész évben fogyasztani tudjuk.

Érdemes kíméletesen párolni inkább, mint túl főzni, akkor remek kiegészítője lesz az egyéb egészséges zöldségeknek. Érdemes bátran fűszerezni, mivel az íze nagyon karakteres önmagában. A fűszerezése által azonban számos ízletes, különleges ízhatású ételt készthetünk. Remek fűszere a fokhagyma, mely bárhogy készítsük is el a zöldséget – jól harmonizál vele.

Zeller vitamin tartalma

Vitaminban rendkívül gazdag, hiszen megtalálható benne az A-, C- és E-vitamin is. Valamint a B-vitaminok közül a B1-, B2-, B6-vitaminok is. Ezen kívül jelentős az élelmirost tartalma is. Ráadásul ásványi anyag tartalma is magas, főleg káliumban és kalciumban igen gazdag.  

A kalória tartalma is meglehetősen alacsony, így tökéletes étel fogyókúrás étrendekbe is, sőt zeller diéta is létezik.

Zeller hatása

A zeller hatása a szervezetre a többi zöldséghez hasonlóan nagyon kedvező. Bár ez jellemzően csak rendszeres fogyasztás mellett érvényesül. Ezért is érdemes többször fogyasztani belőle akár heti rendszereséggel is. A megfelelően feldolgozott zeller ugyanis a változatos, egészséges étrend részét képezi.

Nyersen – főleg szárzeller formájában – is változatosan fogyasztható, így jobban megtartja jótékony hatásait.

Gyógyászati javallatai:

  • emésztési problémák
  • székrekedés
  • puffadás
  • szív- és érrendszeri problémák
  • ásványianyag hiány
  • fáradság, stressz vagy szellemi kimerültség esetén
  • a téli hónapokban immunerősítésre is

Jelentős nyugtató- és gyulladáscsökkentő hatása.

Zeller feldolgozása

A felhasználása számos módon történhet. Elsősorban a különböző levesek – hús, gulyás stb. – elhagyhatatlan fűszere, de önmagában zellerkrémlevesként is nagyon kedvelt. Változatosan készítve remek körete lehet sülteknek, fasírtoknak, halaknak, sajtoknak egyaránt. Érdemes próbálkozni vele, ha már unjuk a rizs, tészta, burgonya triumvirátusát.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Zeller

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom