Tartalomjegyzék
A zeller az ernyősvirágúak családjába tartozó kétéves, nagyméretű konyhakerti növény. Dél-Európából terjed el. Már a görögök is használták gyógyító erejét, és a kínai gyógyászatban iselőkelő helyet foglal el. Hazánkban elsősorban, a húslevesek elmaradhatatlan alkotóelemeként ismerjük. Rendkívül illatos és erős ízű fűszer- és gyógynövény is. Nemcsak gumóját, de levelét is használjuk. Az utóbbi időben pedig egyre nagyobb népszerűségnek örvend a szárzeller is.
Zeller jellemzői
Az ernyősvirágúak családjába tartozó növénynek a föld alatt fejlődik nagyméretű szárgumója. Levelei az első évben tőlevélrózsát fejlesztenek. Ezek egy-kétszeresen szárnyasan összetettek, a levelek szélesek, tojásdadok, fogazott szélűek, sötétzöld színűek.
A második évben fejleszti bordázott szárát. Júniustól augusztusig virágzik. Virágai fehérek, apróak, ernyőben fejlődnek. Termése ikeraszat.
Fény-, víz és páraigényes növény. Nemcsak a csírázásához, de a gumóképzéshez is sok vizet igényel. Azonban a pangó vizet nem kedveli. Érdemes palántaként előnevelni.
Zeller vetése, gondozása, szedése
A zeller vetését már február közepén érdemes kezdeni, mivel igen hosszú ideig csírázik. Akár négy hét is lehet a csírázása. Ennek meggyorsítására érdemes a magokat langyos vízben előáztatni.
Majd már az ősszel előkészített – gyommentesített, trágyázott – talajba ültessük ki április végétől a zellerpalántákat.
Fontos a folyamatos gyommentesítése és a megfelelő, rendszeres vízellátása is. Azonban a betakarításuk előtti 2-3 hétben már ne öntözzük. Így tudjuk biztosítani a hosszantartó tárolhatóságukat. Jellemzően szeptember közepén, végén kerülhet sor a felszedésükre.
Ez a nagyon egészséges zöldség biokertben is nevelhető, fontos, hogy a megfelelő növénytársítással vessük és azokat a növényeket ne ültessük a közelébe, melyek gátolják a növekedését.
A zeller egészségre gyakorolt hatása
A zeller hatása a szervezetre igazán jótékony. Rendszeres fogyasztás mellett az alábbi hatásai érvényesülnek:
- baktérium és gombák pusztítása a húgyutakban, vesében, belekben egyaránt
- támogatja az alhasi vérkeringést
- vizelethajtó
- görcsoldó
- jótékonyan hat a vércukor megfelelő szintjére
- reumára és köszvényre is hatásos
- tisztítja és tágítja a hörgőket
- immunerősítő
Rendkívül magas a vitamin tartalma, és számos – a szervezet számára hasznos – ásványi anyagot is tartalmaz. Mivel pedig a kalória tartalma sem magas, remek kiegészítője lehet fogyókúrás étrendeknek egyaránt.
Érdemes belőle a szezonban minél többet fogyasztani frissen. De a zeller azok közé a zöldségek közé tartozik, amelyeket egész évben megtalálunk a piacok, bevásárlóközpontok polcain. Könnyedén tárolhatjuk magunk is. Remek alapanyaga számos ételnek, melyek könnyedén variálhatóak is. A zeller receptek között érdemes keresgélni, mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt.
Zeller vetése:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Zeller
Vissza a kategória cikkeihez