Tartalomjegyzék
A zelleres brokkolileves kevésbé ismert, pedig rendkívül egyszerűen, gyorsan elkészíthető változatos étel. Nem olyan népszerű étel, mint a zellerkrémleves, pedig legalább olyan finom. Érdemes a friss zeller szezonban minél többféle zelleres receptet kipróbálni. Bár szerencsére a zeller szinte egész évben elérhető. Mert zellerből is remek fűszeres, főételek, saláták készíthetők. Bár a zeller karakteres íze miatt megosztó zöldség, pedig nagyon egészséges. Számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz. Rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. Fűszerezésével remek ételkülönlegességeket készíthetünk, bátran kísérletezzünk.
Egyszerű zelleres brokkolileves recept
Hozzávalók:
- 2 közepes brokkoli
- 20 dkg zeller
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1-1 db sárgarépa és petrezselyemgyökér
- 1 db zellerlevél
- 1 liter húsleves alaplé
- 2 evőkanál olívaolaj
- frissen őrölt bors – ízlés szerint
- só – ízlés szerint
- őrölt szerecsendió – ízlés szerint
A zelleres brokkolileves elkészítése lépésről – lépésre:
- A zellert megpucoljuk, majd a szárzellerrel együtt alaposan megmossuk, majd kisebb kockákra vágjuk őket.
- A brokkolit rózsáira szedjük és alaposan megmossuk őket, majd hagyjuk egy szűrőn lecsöpögni.
- A hagymákat megpucoljuk, a vöröshagymát apróra kockázzuk, a fokhagymát összetörjük fokhagymanyomón.
- Az olajat hevítsük fel és adjuk hozzá a vöröshagymát.
- Pároljuk üvegesre, majd a zellert, és a répa, fehérrépa karikákat is keverjük bele és azzal is pirítsuk néhány percig.
- Ezután adjuk hozzá a brokkoli rózsákat és a fokhagymát.
- Pirítsuk pár percig majd öntsük fel a húsleves vagy zöldséglével.
- Fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal, szerecsendióval.
- Fedjük le és közepes lángon főzzük addig, amíg a zöldségek puhára főnek (kb. forrástól számított 20 perc).
- Az összeaprított zellerleveleket mielőtt elkészül – nagyjából 5 perccel előtte – adjuk hozzá.
Zelleres brokkolikrémleves
Akár krémlevesként is készíthető. Ebben az esetben a hozzávalókat – a díszítésre szánt brokkoli rózsákon kívül – alaposan összeturmixoljuk és 2 dl főzőtejszínnel krémesre keverjük. Fűszerezzük ízlés szerinti sóval, borssal és pirított zsemlekockákkal tálaljuk. De, aki a pikánsabb ízeket kedveli, adhat hozzá további fokhagymát vagy chili paprikát egyaránt. Önmagában is nagyon ízletes, de friss bagettal vagy akár pirítós kenyérrel kitűnő választás. Jó étvágyat hozzá!
Mennyei brokkolikrémleves:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Zeller
Vissza a kategória cikkeihez