Zelleres brokkolileves

A zelleres brokkolileves kevésbé ismert, pedig rendkívül egyszerűen, gyorsan elkészíthető változatos étel. Nem olyan népszerű étel, mint a zellerkrémleves, pedig legalább olyan finom. Érdemes a friss zeller szezonban minél többféle zelleres receptet kipróbálni. Bár szerencsére a zeller szinte egész évben elérhető. Mert zellerből is remek fűszeres, főételek, saláták készíthetők. Bár a zeller karakteres íze miatt megosztó zöldség, pedig nagyon egészséges. Számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz. Rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. Fűszerezésével remek ételkülönlegességeket készíthetünk, bátran kísérletezzünk.

Egyszerű zelleres brokkolileves recept

Hozzávalók:

  • 2 közepes brokkoli
  • 20 dkg zeller
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1-1 db sárgarépa és petrezselyemgyökér
  • 1 db zellerlevél
  • 1 liter húsleves alaplé
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • frissen őrölt bors – ízlés szerint
  • só – ízlés szerint
  • őrölt szerecsendió – ízlés szerint

A zelleres brokkolileves elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A zellert megpucoljuk, majd a szárzellerrel együtt alaposan megmossuk, majd kisebb kockákra vágjuk őket.  
  2. A brokkolit rózsáira szedjük és alaposan megmossuk őket, majd hagyjuk egy szűrőn lecsöpögni.
  3. A hagymákat megpucoljuk, a vöröshagymát apróra kockázzuk, a fokhagymát összetörjük fokhagymanyomón.
  4. Az olajat hevítsük fel és adjuk hozzá a vöröshagymát.
  5. Pároljuk üvegesre, majd a zellert, és a répa, fehérrépa karikákat is keverjük bele és azzal is pirítsuk néhány percig.
  6. Ezután adjuk hozzá a brokkoli rózsákat és a fokhagymát.
  7. Pirítsuk pár percig majd öntsük fel a húsleves vagy zöldséglével.
  8. Fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal, szerecsendióval.
  9. Fedjük le és közepes lángon főzzük addig, amíg a zöldségek puhára főnek (kb. forrástól számított 20 perc).
  10. Az összeaprított zellerleveleket mielőtt elkészül – nagyjából 5 perccel előtte – adjuk hozzá.

Zelleres brokkolikrémleves

Akár krémlevesként is készíthető. Ebben az esetben a hozzávalókat – a díszítésre szánt brokkoli rózsákon kívül – alaposan összeturmixoljuk és 2 dl főzőtejszínnel krémesre keverjük. Fűszerezzük ízlés szerinti sóval, borssal és pirított zsemlekockákkal tálaljuk. De, aki a pikánsabb ízeket kedveli, adhat hozzá további fokhagymát vagy chili paprikát egyaránt. Önmagában is nagyon ízletes, de friss bagettal vagy akár pirítós kenyérrel kitűnő választás. Jó étvágyat hozzá!

Mennyei brokkolikrémleves:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Zeller

Vissza a kategória cikkeihez