Tartalomjegyzék
A zelleres burgonyaleves az egyszerű hagyományos burgonyaleves feltúrbózott változata. A zeller karakteres íze igazán különleges ízvilágot kölcsönöz ennek az egyébként is népszerű levesnek. Érdemes kipróbálni! Annál is inkább, mert a zeller rendkívül egészséges. Hiszen számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz. Rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért, mivel rendkívül jótékony a hatása. Ráadásul szezonalitástól függetlenül szinte egész évben könnyedén hozzájuthatunk, akárcsak a burgonyához. Ez az egyszerűen és gyorsan elkészíthető leves pedig még egyéb számos módon variálható, gazdagítható. Egyéni ízlésünk és otthoni készleteink szabnak csak határt.
Egyszerű zelleres burgonyaleves recept
Hozzávalók:
- 1 kisebb zellergumó(kb. 25-30 dkg)
- 1 db közepes sárgarépa
- 50 dkg burgonya
- 1 fej vöröshagyma
- 3 evőkanál olaj vagy zsír
- 1 kisebb petrezselyemgyökér
- 1 csokor petrezselyemzöld
- só – ízlés szerint
- fűszerpaprika – ízlés szerint
- frissen őrölt bors– ízlés szerint
A zelleres krumplileves elkészítése lépésről – lépésre:
- Az összes zöldséget megpucoljuk, majd megmossuk.
- A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a répát, fehérrépát felkarikázzuk vagy a kívánt formára-, a zellert 1,5 centis kockákra vágjuk, a petrezselyemzöldet összeaprítjuk.
- Az olajat vagy zsírt hevítsük fel, majd közepes lángon pároljuk benne üvegesre a vöröshagymát.
- Majd húzzunk le a tűzhelyről és keverjük hozzá a pirospaprikát.
- Keverjük el és adjuk hozzá a zellert, a petrezselyemgyökeret és a sárgarépát meg egy dl vizet.
- Tegyük vissza a tűzhelyre és néhány 3-4 percig pirítsuk, pároljuk őket együtt.
- Majd adjuk hozzá a burgonyát is, és engedjük fel 1,2 liternyi vízzel.
- Fűszerezzük sóval, borssal ízlés szerint és főzzük addig, amíg a zöldségek majdnem puhára főnek.
- Akkor adjuk hozzá a petrezselyemzöldet is.
- Azzal is főzzük még néhány percet és már készen is van.
- Akár be is habarható, vagy galuskát is készíthetünk bele, de anélkül is nagyon finom.
Még melegen tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!
Burgonyaleves (krumpli leves):
https://hu.wikipedia.org/wiki/Zeller
Vissza a kategória cikkeihez