Zelleres krumplipüré  

A zelleres krumplipüré, az nyár és a kora ősz egyik elmaradhatatlan körete. Akár húsfélékhez, akár halakhoz, sajtokhoz kitűnő köret. De kínálhatjuk egyszerűen salátával is. Aki unja már a megszokott, klasszikus – burgonya, rizs, tészta – köreteket, semmi esetre se hagyja ki. Annál is inkább, mert a zeller szezon szinte egész évben tart, így bármikor kipróbálhatjuk. Ráadásul nagyon egészséges, rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető. A zeller pedig nemcsak gumós változatban, de – az utóbbi időben hazánkban is egyre több helyen – szárzeller formájában is elérhető. Ez utóbbi ásványi anyag tartalma ráadásul magasabb, és ez a fajta a saláták, turmixok kedvelt alapanyaga is.

Zelleres krumplipüré

Hozzávalók:

  • 20 dkg megtisztított zeller
  • 80 dkg burgonya
  • 1 kisebb fej hagyma (elhagyható)
  • 4 evőkanál főzőtejszín
  • olaj, vaj
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • szerecsendió – ízlés szerint

A zelleres burgonyapüré elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a zellert hámozzuk meg és kockázzuk össze.
  2. Majd enyhén sós vízben főzzük puhára.
  3. Közben a burgonyát is pucoljuk meg, majd szintén kockázzuk össze.
  4. Enyhén sós vízben szintén főzzük puhára. (Azért ne együtt főzzük, mivel a burgonya hamarabb megpuhul.)
  5. Majd a hagymát is pucoljuk meg és vagdossuk fel apró kockákra.
  6. Egy edénybe tegyünk kevés olajat vagy vajat, hevítsük fel és pároljuk benne üvegesre a hagymát.
  7. Majd adjuk hozzá a kis kockákra összevágottmegfőtt és leszűrt zöldségeket.
  8. Fűszerezzük ízlés szerint, keverjük át majd vegyük le a tűzről.
  9. Alaposan keverjük össze, adjunk hozzá a tejszín, esetleg kevés vajat és krumplinyomóval törjük össze.
  10. Még melegen tálaljuk.

Rendkívül ízletes sült vagy grill húsok mellé akár kovászos uborkával. Érdemes kipróbálni, de vigyázat hozzá lehet szokni! Mivel a zeller szinte egész évben kapható, így nemcsak a szezonban tudjuk készíteni ez a különleges ízvilágú köretet. Jó étvágyat hozzá!

Fűszeres csirkeszárny, zelleres krumplipüré:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Zeller

Vissza a kategória cikkeihez