Tartalomjegyzék
A zelleres krumplipüré, az nyár és a kora ősz egyik elmaradhatatlan körete. Akár húsfélékhez, akár halakhoz, sajtokhoz kitűnő köret. De kínálhatjuk egyszerűen salátával is. Aki unja már a megszokott, klasszikus – burgonya, rizs, tészta – köreteket, semmi esetre se hagyja ki. Annál is inkább, mert a zeller szezon szinte egész évben tart, így bármikor kipróbálhatjuk. Ráadásul nagyon egészséges, rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető. A zeller pedig nemcsak gumós változatban, de – az utóbbi időben hazánkban is egyre több helyen – szárzeller formájában is elérhető. Ez utóbbi ásványi anyag tartalma ráadásul magasabb, és ez a fajta a saláták, turmixok kedvelt alapanyaga is.
Zelleres krumplipüré
Hozzávalók:
- 20 dkg megtisztított zeller
- 80 dkg burgonya
- 1 kisebb fej hagyma (elhagyható)
- 4 evőkanál főzőtejszín
- olaj, vaj
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- szerecsendió – ízlés szerint
A zelleres burgonyapüré elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a zellert hámozzuk meg és kockázzuk össze.
- Majd enyhén sós vízben főzzük puhára.
- Közben a burgonyát is pucoljuk meg, majd szintén kockázzuk össze.
- Enyhén sós vízben szintén főzzük puhára. (Azért ne együtt főzzük, mivel a burgonya hamarabb megpuhul.)
- Majd a hagymát is pucoljuk meg és vagdossuk fel apró kockákra.
- Egy edénybe tegyünk kevés olajat vagy vajat, hevítsük fel és pároljuk benne üvegesre a hagymát.
- Majd adjuk hozzá a kis kockákra összevágottmegfőtt és leszűrt zöldségeket.
- Fűszerezzük ízlés szerint, keverjük át majd vegyük le a tűzről.
- Alaposan keverjük össze, adjunk hozzá a tejszín, esetleg kevés vajat és krumplinyomóval törjük össze.
- Még melegen tálaljuk.
Rendkívül ízletes sült vagy grill húsok mellé akár kovászos uborkával. Érdemes kipróbálni, de vigyázat hozzá lehet szokni! Mivel a zeller szinte egész évben kapható, így nemcsak a szezonban tudjuk készíteni ez a különleges ízvilágú köretet. Jó étvágyat hozzá!
Fűszeres csirkeszárny, zelleres krumplipüré:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Zeller
Vissza a kategória cikkeihez