A zeller leves Ă©s a paradicsomleves is nagyon egĂ©szsĂ©ges, de a zelleres paradicsomleves igazi fűszeres kĂĽlönlegessĂ©g, melyet kár lenne kihagyni. EgĂ©sz Ă©vben egyszerűen, könnyedĂ©n elkĂ©szĂthetĹ‘, akár egy hĂ©tköznapi gyors vacsorának is. Ráadásul a zeller Ă©s a paradicsom is nagyon egĂ©szsĂ©ges, hiszen számos – a szervezet számára hasznos – vitaminokat, ásványi anyagokat, rostot tartalmaz. Ráadásul a kalĂłria tartalmuk is alacsony, Ăgy remek kiegĂ©szĂtĹ‘i lehetnek a fogyĂłkĂşrás Ă©trendeknek is. Számos mĂłdon variálhatĂł, fűszerezhetĹ‘, gazdagĂthatĂł ez az egyszerű alap leves.
Zelleres paradicsomleves recept
Hozzávalók:
- 2 db szárzeller
- 6 db zellerlevél
- 6 dl paradicsomlé
- 14 dkg sűrĂtett paradicsom
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál olaj
- 2 evőkanál liszt
- 1 csokor petrezselyem
- 1 teáskanálnyi aprĂtott bazsalikom
- frissen Ĺ‘rölt bors – ĂzlĂ©s szerint
- cukor (esetleg mĂ©z) – ĂzlĂ©s szerint
- sĂł – ĂzlĂ©s szerint
- 1 bögre vĂz
A fűszeres zelleres paradicsomleves elkĂ©szĂtĂ©si lĂ©pĂ©sei:
- Az összes zöldséget megpucoljuk, majd megmossuk.
- A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát fokhagymanyomón összezúzzuk.
- A szárzellert 1,5 centis kockákra vágjuk, a petrezselyemzöldet, bazsalikomot összeaprĂtjuk.
- Az olajat egy lábosban hevĂtsĂĽk fel, majd közepes lángon pirĂtsuk meg benne a lisztet.
- Amikor elkezd barnulni, adjuk hozzá a vöröshagymát Ă©s azzal is pirĂtsuk 1-2 percig.
- Ezután az összenyomott fokhagymát is adjuk hozzá Ă©s kevĂ©s pirĂtás után a feldarabolt zellert is.
- Picit sĂĽssĂĽk, pirĂtsuk egyĂĽtt Ă©s a sűrĂtett paradicsomot is öntsĂĽk hozzá.
- Ezután a paradicsomlĂ©vel Ă©s a vĂzzel engedjĂĽk fel az egĂ©szet.
- Majd fűszerezzĂĽk ĂzlĂ©s szerinti, sĂłval, borssal, bazsalikommal Ă©s közepes lángon fĹ‘zzĂĽk 20 percig. (Aki szeretne tehet hozzá 1 hĂşsleves kockát is).
- Mielőtt elkészül adjuk hozzá a petrezselyem és zellerleveleket is. (Ezeket össze is köthetjük csokorba, akkor a végén könnyebben kivehető egyben).
- FűszerezzĂĽk után, ha szĂĽksĂ©ges ĂzesĂtsĂĽk kevĂ©s cukorral vagy mĂ©zzel is.
Melegen, de hidegen is rendkĂvĂĽl finom. Ă–nmagában vagy pirĂtĂłssal is. DĂszĂthetjĂĽk friss fűszerekkel, olĂvabogyĂłval. SzĂłrhatunk a tetejĂ©re mozzarellát vagy parmezán sajtot is. JĂł Ă©tvágyat hozzá!
Olasz paradicsomleves:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Zeller
Vissza a kategĂłria cikkeihez