Tartalomjegyzék
A zeller leves és a paradicsomleves is nagyon egészséges, de a zelleres paradicsomleves igazi fűszeres különlegesség, melyet kár lenne kihagyni. Egész évben egyszerűen, könnyedén elkészíthető, akár egy hétköznapi gyors vacsorának is. Ráadásul a zeller és a paradicsom is nagyon egészséges, hiszen számos – a szervezet számára hasznos – vitaminokat, ásványi anyagokat, rostot tartalmaz. Ráadásul a kalória tartalmuk is alacsony, így remek kiegészítői lehetnek a fogyókúrás étrendeknek is. Számos módon variálható, fűszerezhető, gazdagítható ez az egyszerű alap leves.
Zelleres paradicsomleves recept
Hozzávalók:
- 2 db szárzeller
- 6 db zellerlevél
- 6 dl paradicsomlé
- 14 dkg sűrített paradicsom
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál olaj
- 2 evőkanál liszt
- 1 csokor petrezselyem
- 1 teáskanálnyi aprított bazsalikom
- frissen őrölt bors – ízlés szerint
- cukor (esetleg méz) – ízlés szerint
- só – ízlés szerint
- 1 bögre víz
A fűszeres zelleres paradicsomleves elkészítési lépései:
- Az összes zöldséget megpucoljuk, majd megmossuk.
- A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát fokhagymanyomón összezúzzuk.
- A szárzellert 1,5 centis kockákra vágjuk, a petrezselyemzöldet, bazsalikomot összeaprítjuk.
- Az olajat egy lábosban hevítsük fel, majd közepes lángon pirítsuk meg benne a lisztet.
- Amikor elkezd barnulni, adjuk hozzá a vöröshagymát és azzal is pirítsuk 1-2 percig.
- Ezután az összenyomott fokhagymát is adjuk hozzá és kevés pirítás után a feldarabolt zellert is.
- Picit süssük, pirítsuk együtt és a sűrített paradicsomot is öntsük hozzá.
- Ezután a paradicsomlével és a vízzel engedjük fel az egészet.
- Majd fűszerezzük ízlés szerinti, sóval, borssal, bazsalikommal és közepes lángon főzzük 20 percig. (Aki szeretne tehet hozzá 1 húsleves kockát is).
- Mielőtt elkészül adjuk hozzá a petrezselyem és zellerleveleket is. (Ezeket össze is köthetjük csokorba, akkor a végén könnyebben kivehető egyben).
- Fűszerezzük után, ha szükséges ízesítsük kevés cukorral vagy mézzel is.
Melegen, de hidegen is rendkívül finom. Önmagában vagy pirítóssal is. Díszíthetjük friss fűszerekkel, olívabogyóval. Szórhatunk a tetejére mozzarellát vagy parmezán sajtot is. Jó étvágyat hozzá!
Olasz paradicsomleves:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Zeller
Vissza a kategória cikkeihez