Zelleres paradicsomleves

A zeller leves és a paradicsomleves is nagyon egészséges, de a zelleres paradicsomleves igazi fűszeres különlegesség, melyet kár lenne kihagyni. Egész évben egyszerűen, könnyedén elkészíthető, akár egy hétköznapi gyors vacsorának is. Ráadásul a zeller és a paradicsom is nagyon egészséges, hiszen számos – a szervezet számára hasznos – vitaminokat, ásványi anyagokat, rostot tartalmaz. Ráadásul a kalória tartalmuk is alacsony, így remek kiegészítői lehetnek a fogyókúrás étrendeknek is. Számos módon variálható, fűszerezhető, gazdagítható ez az egyszerű alap leves.

Zelleres paradicsomleves recept

Hozzávalók:

  • 2 db szárzeller
  • 6 db zellerlevĂ©l
  • 6 dl paradicsomlĂ©
  • 14 dkg sűrĂ­tett paradicsom
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 evĹ‘kanál olaj
  • 2 evĹ‘kanál liszt
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 teáskanálnyi aprĂ­tott bazsalikom
  • frissen Ĺ‘rölt bors – Ă­zlĂ©s szerint
  • cukor (esetleg mĂ©z) – Ă­zlĂ©s szerint
  • sĂł – Ă­zlĂ©s szerint
  • 1 bögre vĂ­z

A fűszeres zelleres paradicsomleves elkészítési lépései:

  1. Az összes zöldséget megpucoljuk, majd megmossuk.
  2. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát fokhagymanyomón összezúzzuk.
  3. A szárzellert 1,5 centis kockákra vágjuk, a petrezselyemzöldet, bazsalikomot összeaprítjuk.
  4. Az olajat egy lábosban hevítsük fel, majd közepes lángon pirítsuk meg benne a lisztet.
  5. Amikor elkezd barnulni, adjuk hozzá a vöröshagymát és azzal is pirítsuk 1-2 percig.
  6. Ezután az összenyomott fokhagymát is adjuk hozzá és kevés pirítás után a feldarabolt zellert is.
  7. Picit süssük, pirítsuk együtt és a sűrített paradicsomot is öntsük hozzá.
  8. Ezután a paradicsomlével és a vízzel engedjük fel az egészet.
  9. Majd fűszerezzük ízlés szerinti, sóval, borssal, bazsalikommal és közepes lángon főzzük 20 percig. (Aki szeretne tehet hozzá 1 húsleves kockát is).
  10. Mielőtt elkészül adjuk hozzá a petrezselyem és zellerleveleket is. (Ezeket össze is köthetjük csokorba, akkor a végén könnyebben kivehető egyben).
  11. Fűszerezzük után, ha szükséges ízesítsük kevés cukorral vagy mézzel is.

Melegen, de hidegen is rendkívül finom. Önmagában vagy pirítóssal is. Díszíthetjük friss fűszerekkel, olívabogyóval. Szórhatunk a tetejére mozzarellát vagy parmezán sajtot is. Jó étvágyat hozzá!

Olasz paradicsomleves:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Zeller

Vissza a kategĂłria cikkeihez