Tartalomjegyzék
A zelleres tészta egy rendkívül gyorsan elkészíthető, laktató étel. Bár a zeller jellegzetes karakteres íze miatt nem tartozik a kedvenc ételeink körébe – főleg a gyerekeknél nem népszerű – rendkívül egészséges és jótékonyan hat a szervezetünkre. Magas vitamin- ásványianyag és rost tartalma miatt rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető. Ezértisérdemes minél többet fogyasztani belőle, mivel rendszeres fogyasztásával segíthetünk az egészségünk megőrzésében is. Ráadásul szezonalitástól függetlenül, szinte egész évben elérhető.
Egyszerű zelleres tészta – recept
Hozzávalók:
- 50 dkg bármilyen tészta
- 20 dkg tejföl
- 2 evőkanál olaj
- 5 dkg zeller
- 3-4 db zellerlevél
- 2 evőkanál étkezési keményítő
- 2 dl húsleves alaplé
- 6 gerezd fokhagyma
- reszelt parmezán – vagy bármilyen – sajt a tálaláshoz (elhagyható)
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- őrölt fűszerkömény – ízlés szerint
Az egyszerű zelleres tészta elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a tésztát a leírása szerint meg kell főzni, majd leszűrni és hideg vízzel átöblíteni.
- Amíg a tészta fő a zellert alaposan meg kell mosni és lereszelni.
- A fokhagymát is pucoljuk meg és nyomjuk össze fokhagymanyomón.
- Majd a fokhagymát és a zellert az olajon pirítsuk néhány percig és öntsük fel az alaplével.
- Fedjük le és forraljuk fel, majd forrás után főzzük 10 percig közepes lángon.
- Addig keverjük össze a tejfölt és a keményítőt csomómentesen, majd adjuk hozzá a forrásban lévő zelleres alapléhez.
- Főzzük addig, amíg be nem sűrűsödik majd adjuk hozzá az apróra vágott zeller levelet (ez utóbbi elhagyható) is.
- Keverjük a kifőtt tésztához és még melegen a reszelt sajttal megszórva tálaljuk.
- Majd adjuk a tésztát a zelleres raguhoz és alaposan keverjük össze.
Tálalás előtt megszórhatjuk frissen őrölt borssal is. Akár egy gyors hétköznapi vacsorának is kitűnő választás. Rendkívül változatosan és gyorsan elkészíthető. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Zeller
Vissza a kategória cikkeihez