Zelleres tócsni

A zelleres tócsni egy nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető zöldséges lepény. A tócsnik nagyon népszerűek hazánkban, készüljenek bár burgonyából vagy akár sütőtökből. Számos módon variálható, bármely zöldséget vagy egyéb megmaradt sültet fel tudunk hozzá használni. A legismertebb a hagyományos krumpli tócsni számos néven ismert – prósza, röszti stb. – de a leggyakoribb a tócsni és a lapcsánka. A tésztájuk ugyan azonos, de a sütéseik között különbség van. A tócsnit serpenyőben sütik, mint a palacsintát, a lapcsánkát viszont bő olajban, mint a lángost. Akár így, akár úgy készítjük remek kiegészítője lesz a fokhagymás mártogatós.

Zelleres tócsni receptje

Hozzávalók:

  • 1 db zeller
  • 20 dkg liszt
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 db közepes méretű tojás
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • frissen őrölt bors – ízlés szerint
  • őrölt pirospaprika – ha egy kis színt szeretnénk neki
  • olaj a sütéshez

Hozzávalók a fokhagymás mártogatóshoz:

  • 20 dkg tejföl vagy natúr joghurt
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • metélőhagyma – ízlés szerint (elhagyható)

A zelleres lepény elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A zellert megpucoljuk, megmossuk, kisebb lyukú reszelőn lereszeljük és megsózzuk.
  2. A fokhagymát megpucoljuk, fokhagymatörőn összenyomjuk.
  3. A lereszelt zellerhez hozzáadjuk a lisztet, a tojást és a zúzott fokhagymát.
  4. Sózzuk, borsozzuk, esetleg adunk hozzá piros paprikát (vagy chilit, ha csípősebben szeretnénk) ízlés szerint, majd alaposan összekeverjük.
  5. A mártogatóshoz a tejfölt, vagy natúr joghurtot sózzuk, borsozzuk és hozzákeverjük az összetört fokhagymát, esetleg az apróra vagdalt metélőhagymát.
  6. Alaposan összekeverjük és állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.
  7. Ezután egy serpenyőben kevés olajat hevítünk és egy kanál tésztát a közepébe helyezzük. Ha nem terül szét magától, akkor kicsit egy lapáttal szét kell húzni, hogy egyenletes magasságú legyen.
  8. Ha szépen megsült az egyik oldala, akkor megfordítjuk és a másik oldalát is aranybarnára sütjük.
  9. Ha kisült papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön róla.
  10. Addig sütjük, amíg van a tésztából.
  11. Majd végül a fokhagymás tejföllel kínáljuk.

Számos módon variálható, hiszen a tésztába keverhető, sonka, füstölt hús, de reszelt sajt egyaránt. A tetejére is szórhatunk reszelt sajtot. Remek vendégváró, de kitűnő kísérője egy eseti sörözésnek, vagy borozásnak egyaránt. Jó étvágyat hozzá!

Zeller tócsni:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Zeller

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom