Zellerfasírt

A zöldséges fasírtok, tócsnik, nagyon népszerűek, bár a zellerfasírt kevésbé ismert. A húslevesből megmaradt főtt zöldségeket szoktuk ilyen formában felhasználni, hiszen fokhagymás mártogatóssal nagyon ízletes főétel készíthető belőle. A zellerből készült ételek főleg akkor kerülnek előtérbe, ha a szezonban sok termett a kertben, vagy a piacon elmértük a mennyiséget a friss, zsenge zöldség láttán. Pedig a zeller rendkívül egészséges zöldség, mely a szervezetre igazán jótékonyan hat, ezért is érdemes belőle minél többet fogyasztani. Ráadásul szezonalitástól függetlenül a gumós zeller egész évben elérhető. A szárzellert pedig akár le is fagyaszthatjuk.

Fűszerekkel megbolondítva igazán különösen ízvilágú, melyet akár egyéb zöldségekkel – vagy maradék húsokkal – is készíthetjük együtt.  

Egyszerű zellerfasírt recept

 Hozzávalók:

  • 1 db közepes vagy nagyobb zeller (kb. fél kg)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa
  • 4 evőkanál liszt
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 db egész tojás
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • fűszerpaprika – ízlés szerint
  • olaj a sütéshez

A zellerfasírtok elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a zellert meg kell pucolni, alaposan megmosni, majd le kell reszelni.
  2. Közben a petrezselyemzöldet is mossuk meg és aprítsuk fel.
  3. A fokhagymát pucoljuk meg és zúzzuk össze.
  4. Majd egy nagyobb tálba tegyük bele a lereszelt zeller, adjuk hozzá a felaprított petrezselymet, a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
  5. Majd adjunk hozzá fűszerpaprikát is, hogy kis színe legyen.
  6. Keverjük össze a tojással, a liszttel és adjunk hozzá annyi vizet, hogy összeálljon a massza.
  7. Aki pikánsabban szereti kevés chili paprikát is adhat hozzá.
  8. Az egészet egynemű masszává keverjük, és annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy jól formázható legyen.
  9. Egy serpenyőben olajat hevítünk és kanállal lapos fasírtokat formázunk belőle.
  10. A forró olajban néhány perc alatt mindkét oldalát aranybarnára sütjük.

Kínálhatjuk tartármártással vagy fokhagymás mártogatóssal önmagában, de remek körete húsételeknek, halaknak. Főzelékek feltétje is lehet, de salátákkal is kitűnő választás. Igazán sokféleképpen készíthető és kínálható. Jó étvágyat hozzá!

Mennyei zellerfasírt recept:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Zeller

Vissza a kategória cikkeihez