Zellerfőzelék

A zellerfőzelék nem olyan népszerű étel, mint a zellerkrémleves, pedig legalább olyan finom. Érdemes a friss zeller szezonban minél többféle zelleres receptet kipróbálni. Bár szerencsére a zeller szinte egész évben elérhető. Mert zellerből is remek fűszeres, főételek, saláták készíthetők. A zellerfőzelék pedig egy gyorsan elkészíthető, fűszeres főzelék, melyet az őszi időszakban kár lenne kihagyni. Annál is inkább, mert a vitamin tartalma feltölti a szervezet vitamin raktárait a téli borongós, hűvös idő előtt.

Egyszerű zellerfőzelék recept

Hozzávalók:

  • 70 dkg zeller
  • 2 szál zellerlevél vagy szárzeller
  • 1/2 csokor petrezselyemzöld
  • 2 dl tejszín
  • 3 dkg liszt
  • 6 dkg vaj
  • őrölt bors – ízlés szerint
  • só – ízlés szerint

Az egyszerű zellerfőzelék elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A zellert megpucoljuk, majd a szárzellerrel együtt alaposan megmossuk, majd kisebb kockákra vágjuk őket.  
  2. A vajat olvasszuk fel, tegyük rá a kockákra vágott zellert és ízesítsük sóval, borssal ízlés szerint.
  3. Annyi vízzel engedjük fel, amennyi éppen ellepi és pároljuk, főzzük puhára.
  4. Közben a petrezselyemzöldet is mossuk meg és vagdossuk apróra.
  5. Mielőtt a zeller puhára főne, adjuk hozzá a petrezselyemzöldet is.
  6. Majd a tejszínt elkeverjük a liszttel és adunk hozzá egy keveset a zeller főzőlevéből is.
  7. Azzal is alaposan, csomómentesre keverjük és visszaöntjük a zellerhez.
  8. Néhány percig még összeforraljuk az egészet, majd lezárjuk alatta a lángot. 

Tovább ízesíthető akár kevés frissen facsart citrom levével, vagy kevés cukorral esetleg mézzel, egyéni ízlés szerint. De, aki a pikánsabb ízeket kedveli, adhat hozzá fokhagymát vagy chili paprikát egyaránt. Önmagában is nagyon ízletes, friss bagettal vagy akár pirítós kenyérrel, de kiváló körete húsételeknek – főleg marhahússal harmonizál jól – de halaknak, sajtoknak egyaránt. Érdemes kipróbálni!  Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Zeller

Vissza a kategória cikkeihez