Tartalomjegyzék
A zellerfőzelék nem olyan népszerű étel, mint a zellerkrémleves, pedig legalább olyan finom. Érdemes a friss zeller szezonban minél többféle zelleres receptet kipróbálni. Bár szerencsére a zeller szinte egész évben elérhető. Mert zellerből is remek fűszeres, főételek, saláták készíthetők. A zellerfőzelék pedig egy gyorsan elkészíthető, fűszeres főzelék, melyet az őszi időszakban kár lenne kihagyni. Annál is inkább, mert a vitamin tartalma feltölti a szervezet vitamin raktárait a téli borongós, hűvös idő előtt.
Egyszerű zellerfőzelék recept
Hozzávalók:
- 70 dkg zeller
- 2 szál zellerlevél vagy szárzeller
- 1/2 csokor petrezselyemzöld
- 2 dl tejszín
- 3 dkg liszt
- 6 dkg vaj
- őrölt bors – ízlés szerint
- só – ízlés szerint
Az egyszerű zellerfőzelék elkészítése lépésről – lépésre:
- A zellert megpucoljuk, majd a szárzellerrel együtt alaposan megmossuk, majd kisebb kockákra vágjuk őket.
- A vajat olvasszuk fel, tegyük rá a kockákra vágott zellert és ízesítsük sóval, borssal ízlés szerint.
- Annyi vízzel engedjük fel, amennyi éppen ellepi és pároljuk, főzzük puhára.
- Közben a petrezselyemzöldet is mossuk meg és vagdossuk apróra.
- Mielőtt a zeller puhára főne, adjuk hozzá a petrezselyemzöldet is.
- Majd a tejszínt elkeverjük a liszttel és adunk hozzá egy keveset a zeller főzőlevéből is.
- Azzal is alaposan, csomómentesre keverjük és visszaöntjük a zellerhez.
- Néhány percig még összeforraljuk az egészet, majd lezárjuk alatta a lángot.
Tovább ízesíthető akár kevés frissen facsart citrom levével, vagy kevés cukorral esetleg mézzel, egyéni ízlés szerint. De, aki a pikánsabb ízeket kedveli, adhat hozzá fokhagymát vagy chili paprikát egyaránt. Önmagában is nagyon ízletes, friss bagettal vagy akár pirítós kenyérrel, de kiváló körete húsételeknek – főleg marhahússal harmonizál jól – de halaknak, sajtoknak egyaránt. Érdemes kipróbálni! Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Zeller
Vissza a kategória cikkeihez