Zellerolaj

A zellerolaj a zeller magjából előállított olaj, mely rendkívül széles felhasználású. Nagyon egészséges akárcsak maga a zeller, bár egy nagyon megosztó zöldségről van szó. Az íze ugyanis jellegzetesen karakteres, markáns, így sokan nem kedvelik.Ezért elsősorban az ételek – főleg levesek – ízesítésére használt gyógy- és fűszernövény. Nemcsak a leveléért, hanem gumójáért is termesztik, de a növény minden részét felhasználják. Hazánkban főleg a gumós változat terjedt el, de napjainkra egyre ismertebb a szárzeller is. Ez a fajta főleg a tavaszi méregtelenítés időszakában kerül előtérbe, hiszen rendkívül alacsony a kalória tartalma és remek kiegészítője a fogyókúrás étkezésnek.

A zellermag

A zellermag számos jótékony hatással rendelkezik. Az erős, kellemes illatú, apró, barna magokat az ázsiai konyha előszeretettel alkalmazza ételek ízesítésére. A zellermagok antioxidánsokat, flavonoidokat, linolsavat, kuraminokat és omega-6 zsírsavat is tartalmaznak. Számos vitamin – főleg C-vitamin – ásványi anyagok (ezek közül elsősorban vas, kalcium és mangán) található benne. A zellermag antibakteriális, gyulladáscsökkentő és nyugtató hatásokkal is rendelkezik.

Zellerolaj

A zellermag olaj a zeller magjából hidegen sajtolással előállított növényi olaj. A zeller magjait az arjuvédikus gyógyászatban már hosszú ideje alkalmazzák elsősorban a férfierő hatékonyságának növelése érdekében. De ízületi bántalmakra, megfázásra, vízhajtónak és emésztés segítésére is használták. Aromáját a benne található nagy mennyiségű illóolajnak köszönheti. Az illóolajokat már az ókor óta úgy tartjuk számon, mint egészségünkre jótékonyan ható, kellemes és természetes szereket.

Az illóolajok alkalmazási lehetősége

Belsőleg – szájon át

A különböző olajok esetében sok leírás nem ajánlja a szájon át történő alkalmazást, a vérbeli aromaterapeuták azért jól tudják, hogy így meglehetősen hatékonyan és gyorsan aknázható ki az olajkivonatokban lévő gyógyerő.

Fontos tudnivalók a belső alkalmazás előtt:

  • nem minden illóolaj fogyasztható belsőleg, azaz szájon át
  • győződjünk meg elfogyasztása előtt arról, hogy nem vált-e ki bennünk allergiás reakciókat
  • soha ne alkalmazzuk hígítatlan állapotban

Mindig oldjuk fel őket valamilyen élelmiszerben vagy hordozóanyaggal keverjük. A leggyakrabban használt hordozó az akácméz vagy esetleg más, nem túl sűrű mézfajta.

Egyéb hordozóként elképzelhető a cukor, kenyérbél, kevés lekvár, gyümölcslé vagy akár egy pohár meleg tej. Nem ajánlott azonban a víz, mivel az olaj vízben nem oldódik.

Az adagolás az illoólaj fajtájától függ, azonban általában 1-2 cseppet fogyasszunk alkalmanként.

Inhalálás – százaz belélegzés

Ezt a módszert jellemzően a légzőszervi gyulladásos megbetegedések kezelésekor alkalmazzuk. Vizet forralunk és beleöntjük egy kiskanál szódabikarbóna és illóolaj keverékét. Majd a fejünket egy kendővel vagy törölközővel betakarjuk és a keletkező gőzöket addig lélegezzük be, amíg a víz ki nem hűl.

Párolog-tatás

Így alkalmazva 8-10 csepp olajat kell diffúzorba vagy mécseses párologtatóba tenni és úgy lélegezni be a levegőből.

Zellerolaj hatása

A zellerben található vitaminok és ásványi anyaok, szerves sók tökéletes egyensúlyban vannak.

Az olaj hatása a szervezetre:

  • potencianövelő
  • idegrendszer szabályozó
  • nyugtató
  • feszültségoldó
  • oldja a puffadást
  • elősegíti a máj méregtelenítését

Ellenjavallat:

Fényérzékenyítő hatású lehet, így használatát követően 24 óráig ne tegyük ki bőrünket intenzív napsütésnek és szoláriumozásnak se.

Vesebetegek diétájában nem ajánlott.

Zellerolaj kapszula formájában – étrendkiegészítőként – is elérhető.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Zeller

Vissza a kategória cikkeihez

Címlap kép: Zellermag olaj (forrás: https://www.esszenciaolajok.shop/product-page/doterra-celery-seed-zeller-15-ml)

error: Védett tartalom